Výlety v okolí Prahy – s deťmi, pešo, vlakom

Česko

Výlety v Prahe a okolí pomáhajú objavovať malebné mestá, historické pamiatky a ďalšie atrakcie, ktoré v cestovateľoch zanechávajú nezabudnuteľné spomienky. Praha ponúka veľa možností na výlety vo veľkomeste aj v pokojnejšom prostredí. Kam na výlet v Prahe a okolí? Kam na výlet s deťmi v okolí Prahy?

Praha, srdce strednej Európy, je známa svojou bohatou históriou, ohromujúcou architektúrou, skvelými kaviarňami v Prahe a kultivovanou atmosférou. Mesto ponúka mnoho atrakcií, no únik z rušnej Prahy umožní cestovateľovi objaviť ďalšie poklady Česka. Kam na výlet v okolí Prahy?

Zaujímavé výlety v okolí Prahy nie sú len skvelým spôsobom, ako sa odpojiť od každodenného zhonu, ale aj príležitosťou preskúmať malebné vidiecke scenérie, historické mestá a fascinujúce miesta v blízkosti hlavného mesta Českej republiky.

Kľúčové informácie článku

V Prahe a okolí sa nachádza mnoho možností na výlet. Turisti obľubujú napr. Karlštejn, Český Krumlov či Český ráj. Vlakom sa dá jednoducho dostať do Berlína, Viedne či Budapešti.

Pešie túry nie sú výnimkou. Prírodné krásy sa dajú objavovať napr. v Českom krase či v okolí Kokořínska.

Výlety s deťmi nie sú v Prahe a jej okolí ojedinelé. Rodiny si často užívajú zaujímavú ZOO Praha alebo zábavný Aquapalace Praha.

Kam na výlet v Prahe a okolí?

Praha je nádherné historické mesto so slávnou architektúrou a bohatou kultúrnou scénou, ale jej okolie je tiež plné krásnych miest na objavovanie. Tu sú niektoré obľúbené historické pamiatky a zaujímavé atrakcie, kam na výlet v okolí Prahy:

  • Karlštejn je malebný hrad nachádzajúci sa približne 30 km juhozápadne od Prahy. Tento hrad, postavený cisárom Karolom IV. v 14. storočí, je skvostom gotickej architektúry.
  • Český Krumlov je malebné historické mesto, ktoré sa nachádza približne 170 km na juh od Prahy. V okolí mesta môže človek navštíviť zámok Hluboká nad Vltavou a jazero Lipno, ideálne pre rekreačné aktivity.
  • Kutná Hora je miesto, situované približne 100 km východne od Prahy. Je známe pre svoju bohatú stredovekú históriu. Najznámejšou atrakciou je kostnica Sedlec, kde boli nájdené kosti mnohých ľudí.
  • Záhrady v Troji, nachádzajúce sa v blízkosti zámku Troja, sú krásnym miestom na oddych a prechádzky. Okrem kvetinových záhonov sa tu nájdu aj barokové fontány a vzácne stromy.
  • Ak má niekto rád pivo, nemôže si nechať ujsť návštevu mesta Plzeň, ktoré je považované za kolísku piva Pilsner. Môže si tu prezrieť slávnu pivovarnícku scénu a ochutnať miestne pivo.
  • Karlovarský kraj je známy svojimi liečivými prameňmi a nádhernou prírodou. Človek môže navštíviť slávne kúpele Karlovy Vary a Mariánské Lázně, kde si môže vychutnať relaxačné kúpele. Okrem toho si môže užiť prechádzky po okolitých lesoch a návštevu hradu Loket, ktorý patrí k najkrajším miestam v ČR.
  • Český ráj je národným parkom so zaujímavou skalnatou krajinou a množstvom turistických trás. Pre obdivovateľov prírody je to ideálne miesto na prechádzky a turistiku.

Toto je len niekoľko tipov na zaujímavé miesta, kam na výlet okolí Prahy. Turisti tam môžu objaviť menej známe, ale o to fascinujúcejšie miesta. Praha je so svojou bohatou históriou a kultúrou úžasným mestom, ale jej okolie tiež skrýva mnoho krásnych miest, ktoré stoja za návštevu.

Výlety vlakom v okolí Prahy

Praha, radená medzi najkrajšie miesta v ČR, je výborným východiskovým bodom pre cestovateľov, ktorí chcú objavovať krásy Európy vlakom. Výhodou cestovania vlakom je pohodlie, scénické výhľady a absencia stresu spojeného s leteckou dopravou. Tu sú tipy na výlety vlakom v okolí Prahy:

  • Berlín, Nemecko – vlakové spojenie medzi Prahou a Berlínom je rýchle a pohodlné; návštevník tam môže objaviť nemeckú kultúru, históriu a architektúru v hlavnom meste Nemecka
  • Viedeň, Rakúsko – vlakom do Viedne sa človek dostane za približne 4 hodiny; Viedeň je známa svojou hudobnou históriou a nádhernými palácmi
  • Budapešť, Maďarsko – cesta vlakom do Budapešti trvá približne 7 hodín; ľudia si môžu vychutnať termálne kúpaliská, maďarskú kuchyňu a historické pamiatky
  • Krakow, Poľsko – vlakom do Krakowa sa dá dostať za 8 až 13 hodín; mesto je známe svojou krásnou starou mestskou časťou a históriou
  • Drážďany, Nemecko – krásne mesto na brehu rieky Labe, ktoré je od Prahy vzdialené asi 2 hodiny vlakom, turisti si môžu prezrieť množstvo múzeí a historických budov
  • Bratislava, Slovensko – cesta do Bratislavy vlakom trvá asi 4 hodiny; človek si môže vychutnať priestranné námestia a historické pamiatky
  • Mníchov, Nemecko – Mníchov je známy pivovarmi a kultúrou; vlakom sa tam dá dostať za približne 7 hodín

Netreba si zabudnúť pred cestou zistiť aktuálne informácie o vlakových spojeniach a rezervovať si lístky vopred, aby si turisti zabezpečili miesto. Cestovanie vlakom v Európe je skvelý spôsob, ako objaviť rôzne kultúry a krásy tohto kontinentu.


Kam sa dá vybrať na peší výlet v okolí Prahy? A kam na výlet s deťmi v okolí Prahy?


Z Prahy sa dá vlakom jednoducho dostať do veľkých miest okolitých krajín Európy.

Pešie výlety v okolí Prahy

Praha nie je len rušnou metropolou, podobne ako známe Miláno, ale aj bránou do krásneho okolia plného prírodných krás. Pre milovníkov peších výletov je Praha ideálnym východiskovým bodom na objavovanie fascinujúcej prírody. Aké môžu byť pešie výlety v okolí Prahy?

Na južnom okraji Prahy sa nachádza krasový región Český Kras, ktorý ponúka rozmanité prírodné krásy. Návštevníci sa môžu vybrať na prechádzky národnými parkami, ako sú Karlštejnsko a Křivoklátsko, a objavovať fascinujúce skalné útvary a jaskyne v okolí.

Severne od Prahy leží región Kokořínsko, ktorý je ideálny pre peších turistov. Okrem prechádzok po prírode si môže návštevník pozrieť aj historické pamiatky, ako je hrad Kokořín, a preskúmať bohaté lesy a scenérie.

Ak niekto preferuje mestské prostredie, môže sa vybrať na Pražský okruh. Táto trasa vedie okolo historických častí Prahy a umožňuje objaviť mesto z rôznych perspektív. Cestou môžu rodiny s deťmi objavovať zaujímavé uličky a námestia.

Netreba si zabudnúť obuť pohodlnú obuv, mať so sebou dostatok vody a mapu. Okolie Prahy ponúka mnoho možností na pešie výlety a objavovanie jeho jedinečných krás, či už sa človek rozhodne pre prírodu, históriu alebo kombináciu oboch.

Výlet s deťmi v okolí Prahy

Aquapalace Praha je obrovský vodný park nachádzajúci sa len kúsok od centra Prahy. Tento komplex ponúka širokú škálu vodných atrakcií a zábavy pre deti všetkých vekových kategórií:

  • tobogany – Aquapalace disponuje viac ako 20 rôznymi toboganmi vrátane tých základných pre malé deti a adrenalínových pre staršie; všetky deti budú mať radosť zo zjazdu rôznymi druhmi toboganov
  • detský raj – pre najmenších návštevníkov je tam špeciálne určený detský raj s plytkými bazénmi, vodnými hrami a detskými toboganmi
  • relaxačné bazény – pre rodičov je k dispozícii množstvo relaxačných bazénov, víriviek a wellness centier
  • pikniková oblasť – ak si zákazníci prinesú vlastnú stravu, Aquapalace ponúka piknikové stoly a priestory na oddych

ZOO Praha, podobne ako ZOO v meste Trnava, je jednou z najkrajších a najmodernejších zoologických záhrad v Európe. Nachádza sa v krásnom prostredí Trojského zámku a je domovom približne 5000 zvierat z celého sveta. Cestovatelia sa môžu tešiť na:

  • rozmanitosť zvierat – deti budú nadšené, keď uvidia rôzne druhy zvierat, od slonov až po tučniaky a opice
  • detský areál – ZOO Praha má detský areál, kde sa deti môžu hrať alebo si vyskúšať rôzne interaktívne aktivity
  • edukáciu – záhrada poskytuje pre deti vzdelávacie programy, ktoré pomáhajú rozšíriť ich znalosti o zvieratách a ich ochrane
  • piknikové miesta – na oddych s deťmi môže človek využiť piknikové miesta, kde si môžu pripraviť vlastný piknik

Návšteva Aquapalace Praha a ZOO Praha poskytne každej rodine nezabudnuteľné zážitky. Tieto miesta kombinujú zábavu a vzdelávanie, čo z nich robí ideálne miesta, kam s deťmi v Prahe.

Kam na obed v Prahe?

Praha ponúka množstvo možností, kde ísť na obed či iné jedlo dňa. Rôznorodé možnosti uspokoja všetky chute a preferencie. Tu je niekoľko tipov:

  • Café Louvre – táto historická kaviareň sa nachádza neďaleko Národného divadla a ponúka útulnú atmosféru a jedálny lístok s tradičnými českými jedlami a medzinárodnou kuchyňou; je to skvelé miesto, kde si môže človek vychutnať výdatný obed v klasickom prostredí
  • Lokál – Lokál má niekoľko prevádzok po celom meste a ponúka moderný pohľad na českú kuchyňu v neformálnom prostredí v štýle krčmy; zákazník si tam môže vychutnať klasiku, ako je guláš, rezeň a české pivo
  • Mlejnice – nachádzajú sa v starom meste a ponúkajú výdatné porcie českých jedál v rustikálnom prostredí v stredovekom štýle; málokto si nechá ujsť ich slávnu pečenú kačicu alebo hovädzí guláš
  • La Bottega Bistroteka – ak chce cestovateľ v Prahe ochutnať taliansku kuchyňu, môže sa vybrať do reštaurácie La Bottega Bistroteka; toto štýlové bistro ponúka menu s čerstvými cestovinami, pizzou a ďalšími talianskymi pochúťkami z kvalitných surovín
  • Sestry – ak bude mať niekto chuť na niečo rýchle a chutné, Sisters je obľúbené miesto, kde sa podávajú tradičné české pouličné jedlá; človek tam môže vyskúšať ich sendviče s rôznymi prílohami a iné pochúťky
  • Kolkovna Olympia – Kolkovna Olympia sa nachádza neďaleko Václavského námestia a je to rušná pivnica, kde sa podávajú české špeciality a široký výber miestnych pív; je to živé miesto, kde si môže zákazník vychutnať neformálny obed s priateľmi alebo rodinou

Toto je len niekoľko možností, no v Prahe je nespočetné množstvo ďalších reštaurácií a kaviarní, ktoré čakajú na objavenie. Či už má človek chuť na českú klasiku, medzinárodnú kuchyňu alebo niečo medzi tým, v tomto pulzujúcom meste určite nájde to svoje.