Pula v Chorvátsko – dovolenka, zaujímavosti, informácie

Európa

Pula je malebné mesto na Istrijskom polostrove v Chorvátsku. Známa svojou bohatou históriou, úžasnou scenériou a starovekou rímskou architektúrou sa Pula stala jednou z najobľúbenejších turistických destinácií v krajine. Známy je najmä rímsky amfiteáter v Pule.


Obsah článku


Čo sa oplatí zažiť v meste Pula?

Pula je očarujúce mesto v srdci Istrijského polostrova v Chorvátsku. Vďaka svojej bohatej histórii, nádhernej krajine a živej kultúre je Pula ideálnou destináciou pre tých, ktorí hľadajú autentické chorvátske zážitky.

Preskúmanie Pulskej arény

Pulská aréna je jednou z najznámejších pamiatok v meste. Tento rímsky amfiteáter z 1. storočia je jednou z najväčších a najlepšie zachovaných antických pamiatok na svete. Aréna sa dodnes využíva na koncerty, festivaly a iné kultúrne podujatia, vďaka čomu je obľúbeným miestom pre turistov aj miestnych obyvateľov.

Návštevníci si môžu prezrieť podzemné komory a prejsť sa po horných poschodiach arény a pokochať sa úchvatným výhľadom na mesto.

Objavovanie národného parku Brijuni

Brijuni sú skupinou štrnástich ostrovov, ktoré sa nachádzajú pri pobreží Puly. Ostrovy sú obľúbeným cieľom návštevníkov, ktorí chcú uniknúť ruchu mesta a spoznať prírodné krásy Chorvátska. Národný park Brijuni je domovom rozmanitej flóry a fauny vrátane jeleňov, pávov a iných exotických zvierat. Návštevníci môžu preskúmať aj kultúrne dedičstvo ostrova vrátane rímskych ruín a starobylých kostolov.

Návšteva Augustovho chrámu

Augustov chrám je nádherný antický chrám, ktorý sa nachádza v centre starého mesta Puly. Chrám bol postavený v 1. storočí pred n. l. na počesť rímskeho cisára Augusta a dodnes je jedným z najzachovalejších antických chrámov na svete. Návštevníci môžu obdivovať zložitú architektúru chrámu a prezrieť si priľahlé múzeum, v ktorom sa nachádza zbierka rímskych artefaktov.

Užívanie si voľného času na pláži

Pula je známa svojimi nádhernými plážami, ktoré každoročne prilákajú tisíce turistov. Pláže v meste sa rozprestierajú od odľahlých zátok až po široké piesočné pláne, ktoré sú ideálne na kúpanie, opaľovanie a iné vodné aktivity. Medzi najobľúbenejšie pláže v Pule patria pláže Verudela, Ambrela, Stoja a Gortanova Uvala.

Augustov chrám býva považovaný za jeden z najkrajších, ktorý sa nachádza mimo Talianska z rímskeho obdobia.

Dovolenka v Pule môže byť jedinečný zážitok

Plánovanie dovolenky v chorvátskej Pule je vzrušujúcim dobrodružstvom, ktoré si vyžaduje dôkladnú prípravu. Tu je niekoľko krokov, ktoré pomôžu pri plánovaní cesty do Puly.

Do Chorvátska slovenskí občania nepotrebujú pas, bude stačiť platný občiansky preukaz. Platnosť cestovných dokladov občanov členských krajín EÚ nemajú v Chorvátsku žiadne časové obmedzenie. Dôležité je, aby bol cestovný doklad občana EÚ platný v dobe vstupu a výstupu z krajiny.

Cestovanie do Puly

Do Puly možno letieť aj z bratislavského letiska. Najčastejšie trasy zahŕňajú medzipristátie v Záhrebe alebo v niektorom z blízkych európskych miest. Letenky je dobré rezervovať si vopred, na získanie tej najlepšej ponuky. Dôležité je myslieť aj na cestovné poistenie, ktoré pokryje náklady spojené s nečakanými udalosťami, ako je strata batožiny, alebo zdravotné problémy.

Cestovanie autom je taktiež veľmi populárny spôsob, ako sa dostať do Chorvátska. Cesta z Bratislavy do Puly trvá necelých 7 hodín a možno si zvoliť trasu cez Rakúsko, či Maďarsko. Trasa neskôr pokračuje cez Slovinsko, ktoré je plné prírodných krás, ako je jazero Bled, mesto Maribor, hlavné mesto Ľubľana či prímorské mesto Koper.

Mnoho dovolenkárov využíva túto formu dopravy aj na spoznanie okolitých krás, ktoré je možno vidieť vo všetkých štátoch, cez ktoré trasa vedie. V Maďarsku sa možno napríklad zastaviť pri Balatone a stráviť niekoľko chvíľ na jeho nádherných plážach.

Ubytovanie v Pule

V Pule je k dispozícii množstvo ubytovacích zariadení vrátane hotelov, apartmánov a penziónov. Pri výbere ubytovania je dobré zvážiť svoj rozpočet a preferencie. Na vyhľadanie vhodných možností možno použiť online rezervačné platformy, ako je Booking.com alebo Airbnb.

V meste je dobre vybudovaný systém verejnej dopravy vrátane autobusov a taxíkov, ale prenájom auta môže poskytnúť väčšiu flexibilitu a slobodu pri skúmaní okolia. Auto si možno prenajať vopred online alebo po prílete na letisko.

Pláže v Pule sú výnimočné: sú krásne, majú relaxačnú atmosféru a krištáľovo čisté more. A je z čoho vyberať.

Pula v Chorvátsku je mesto plné kultúry a histórie

Pula má bohatú a rozmanitú históriu, ktorá siaha až do čias Rímskej ríše, keď bola známa ako Colonia Pietas Iulia Pola Pollentia Herculanea. Mesto bolo dôležitým obchodným a podnikateľským centrom a vďaka svojej strategickej polohe na pobreží Jadranského mora sa stalo kľúčovou vojenskou základňou. V meste sa zachovalo mnoho starovekých rímskych pamiatok a stavieb, ako napríklad Pulská aréna a Augustov chrám, ktoré stoja dodnes.

Pula je živé mesto s bohatým kultúrnym dedičstvom. Kultúrna scéna mesta sa sústreďuje na hudbu, divadlo a tanec. V Pule sa počas roka konajú početné hudobné festivaly a koncerty, ktoré priťahujú domácich aj zahraničných umelcov.

Filmový festival v Pule je jedným z najstarších filmových festivalov v Európe a každoročne priláka tisíce návštevníkov. Mesto je tiež domovom mnohých umeleckých galérií a múzeí, ktoré prezentujú diela miestnych a medzinárodných umelcov.

Pula je so svojou zachovalou architektúrou príjemným mestom s atmosférou rušného prístavného mesta aj stredomorského pobrežného letoviska.

Pula Chorvátsko – mapa a geografia

Pula, podobne ako Poreč, sa nachádza v juhozápadnej časti polostrova Istria, v severnej časti Chorvátska. Polostrov sa tiahne približne 100 kilometrov od severu na juh. Mesto leží na východnom pobreží Jadranského mora, približne 130 kilometrov južne od Terstu v Taliansku a 300 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Chorvátska Záhrebu.

Pula má stredomorské podnebie, ktoré sa vyznačuje horúcimi letami a miernymi zimami. Priemerná ročná teplota v meste je približne 14 °C, pričom v zime sa teplota pohybuje od 4 °C do 29 °C v lete.

Mesto sa nachádza na kopcovitom teréne, pričom centrum mesta sa nachádza na siedmich kopcoch. Najvyšším bodom v meste je Vrh Martinšćice, ktorý sa týči vo výške 138 metrov nad morom. Mesto je obklopené krásnymi plážami, zátokami a zálivmi.

V meste sa nachádza aj niekoľko prírodných a kultúrnych pamiatok. Národný park Brijuni, skupina 14 malých ostrovov nachádzajúcich sa pri pobreží Puly, je obľúbeným cieľom turistov. Park je známy svojou bohatou flórou a faunou, ako aj archeologickými náleziskami a kultúrnymi pamiatkami.

Tipom na ďalšiu dovolenkovú destináciu v Chorvátsku môže byť menej známe mesto Drveník, ktoré ponúka príjemnú dovolenku nie len na pláži.

Pulský amfiteáter je jediným zostávajúcim rímskym amfiteátrom, ktorý má úplne zachované štyri bočné veže.

Chorvátska gastronómia v Pule

Pula je ovplyvnená rôznorodou zmesou kultúr, vrátane rímskej, benátskej a rakúsko-uhorskej. Vďaka tomu je jej kuchyňa jedinečným spojením stredomorských a stredoeurópskych chutí. Medzi najobľúbenejšie jedlá a ingrediencie pulskej kuchyne patria:

  • Morské plody – Pula je ako pobrežné mesto známa čerstvými morskými plodmi, ktoré sú základom mnohých miestnych jedál. Medzi najobľúbenejšie jedlá z morských plodov v Pule patria grilované kalamáre, šalát z chobotníc a sardinky. K morským plodom sa často pridávajú miestne bylinky a koreniny, napríklad rozmarín, cesnak a petržlen.
  • Hľuzovky – Istria je známa výskytom čiernych a bielych hľuzoviek, ktoré sú v pulskej kuchyni cenenou pochúťkou. Hľuzovky sa často používajú do cestovín, rizota a šalátov, ktorým dodávajú bohatú zemitú chuť. Návštevníci môžu ochutnať aj olivový olej, syr a iné miestne výrobky, ktoré sú napustené hľuzovkami.
  • Cestoviny – V pulskej kuchyni sú cestoviny základom a často sa pripravujú z miestnych surovín. Jedným z najobľúbenejších jedál sú fuži, druh cestovín podobný tagliatelle, ktoré sa zvyčajne podávajú s omáčkou z mäsa alebo morských plodov. Ďalším obľúbeným cestovinovým pokrmom sú pljukanci, druh ručne valcovaných cestovín, ktoré sa často podávajú s hľuzovkami a syrom.
  • Mäsité jedlá – Pula je známa aj vďaka mäsovým jedlám, ktoré sa často varia pomaly alebo sa grilujú na otvorenom ohni. Jedným z najznámejších mäsových pokrmov je istarski pršut, druh sušenej šunky, ktorá je podobná talianskemu prosciuttu. Medzi ďalšie obľúbené mäsové jedlá patria jahňacie kotlety, grilované klobásy a hovädzí guláš.
  • Víno Pula Chrovátsko sa nachádza v srdci istrijskej vinárskej oblasti, ktorá je známa svojimi vysokokvalitnými vínami. Návštevníci môžu ochutnať rôzne miestne vína vrátane Malvazija a Teran, ktoré sa dokonale hodia k bohatej kuchyni mesta.
  • Pečivo – Každý, kto má chuť na sladké, musí ochutnať chorvátske pečivo. Chorvátske zákusky sú pastvou pre zmysly, od bohatých koláčov až po jemné pečivo. Jedným z najznámejších chorvátskych zákuskov sú fritule, malé šišky s príchuťou citróna, rumu a hrozienok. Ďalším obľúbeným dezertom je kremšnita, vrstvené pečivo z krémového a lístkového cesta.

Pulská kuchyňa je bohatou a rozmanitou zmesou stredomorských a stredoeurópskych chutí. Vďaka čerstvým morským plodom, hľuzovkám, cestovinám, mäsovým jedlám a miestnym vínam je Pula rajom pre milovníkov jedla. Či už niekto chce ochutnať tradičné istrijské jedlá alebo spoznať nové kulinárske zážitky, Pula Chorvátsko má čo ponúknuť každému.

DovolenkaPamiatkyZaujímavosti