Mníchov – pamiatky, čo vidieť, zaujímavosti

Európa

Ľudia, ktorí radi cestujú a spoznávajú krajiny, by rozhodne nemali v Nemecku vynechať návštevu Mníchova. Toto hlavné mesto Bavorska ponúka autentickú atmosféru a na nudu nebude čas. Čo vidieť v Mníchove? Kam v Mníchove zobrať deti?


Obsah článku


Pre výletom do Mníchova nie je potrebné pre turistov zo Slovenska riešiť takmer nič zásadné. Nie je potreba meniť peniaze, nakoľko v Nemecku sa platí eurami. Cestovanie taktiež nie je problém, pretože dostať sa dá aj autom, vlakom, prípadne letecky.

Avšak, ako pred každou dovolenkou, aj do Mníchova je dôležité vybaviť si vhodné cestovné poistenie, aby v prípade problému boli všetci dovolenkári finančne krytí. Takéto poistenie je možné si vybaviť už od 0,70 eur za deň, napr. tu.

Čo vidieť v Mníchove

V Mníchove je na čo pozerať. Okrem kvalitného piva ponúka Mníchov aj krásne námestia, múzeá alebo zámky s historickým nádychom, podobne ako napríklad Rím či Praha. Výlet do Mníchova nebudú ľutovať žiadne vekové kategórie. Tu je pár tipov na miesta, ktoré by mal každý turista v Mníchove navštíviť.

Srdcom Mníchova je Marienplatz

Námestie Marienplatz je srdcom Mníchova v Nemecku a je povinnou zastávkou každého cestovateľa. Je to centrálne námestie bavorského hlavného mesta, ktorého história siaha až do 12. storočia.

Na námestí Marienplatz sa nachádzajú mnohé z najznámejších budov mesta vrátane Novej radnice so slávnou zvonkohrou, Starej radnice, kostola Frauenkirche a pamätníka Mariensäule. Námestie je tiež obľúbeným miestom na nakupovanie a stravovanie, ponúka množstvo reštaurácií, barov a kaviarní.

Námestie Marienplatz je tiež hlavným dopravným uzlom, pretože sa tu zbiehajú linky U-Bahn, S-Bahn a niekoľko električkových liniek. To všetko robí z námestia Marienplatz nevyhnutnú zastávku pre každého, kto navštívi Mníchov.

Námeste Marienplatz je bezpochyby jedným z najobľúbenejších miest v Mníchove. Nazýva sa aj srdcom Mníchova.

Známa piváreň Hofbräuhaus v Mníchove

Hofbräuhaus v Mníchove je jednou z najznámejších pivární na svete. Nemci sú známi tým, že dodržiavajú pitný režim, najmä pivo. Je povinnou zastávkou každého cestovateľa, ktorý navštívi Mníchov. Návštevníci si tu vychutnajú živú atmosféru, chutné jedlo a, samozrejme, slávne pivo.

Táto piváreň existuje od roku 1589 a je obľúbeným miestom pre miestnych obyvateľov aj návštevníkov. Je to skvelé miesto, kde môžete spoznať tradičnú nemeckú kultúru a vychutnať si studené pivo s priateľmi.

Nemecké múzeum v Mníchove

Nemecké múzeum v Mníchove je jedným z najväčších a najnavštevovanejších technických a vedeckých múzeí na svete. Návštevníkom ponúka fascinujúci pohľad do sveta vedy a techniky od staroveku až po súčasnosť.

Múzeum s viac ako 28 000 vystavenými predmetmi a výstavnou plochou viac ako 50 000 metrov štvorcových poskytuje návštevníkom jedinečnú príležitosť preskúmať históriu, vývoj a využitie vedeckého a technického pokroku.

Od lietadiel až po banské vozidlá – Nemecké múzeum má pre každého niečo, čo ho zaujme. Okrem výstav ponúka múzeum počas celého roka aj vzdelávacie programy, prednášky a špeciálne podujatia.

Zámok Neuschwanstein

Zámok Neuschwanstein je jednou z najznámejších pamiatok v Nemecku a návštevníci Mníchova ho musia vidieť. Vďaka svojim rozprávkovým vežičkám nie je prekvapením, že tento palác z 19. storočia bol inšpiráciou pre zámok v Disneyho filme Šípková Ruženka.

Úchvatný výhľad na Bavorské Alpy a ohromujúca architektúra paláca z neho robia ideálny cieľ jednodňového výletu z Mníchova. V interiéri si návštevníci môžu prezrieť honosné a prepychové miestnosti, ktoré boli kedysi domovom kráľa Ľudovíta II., a obdivovať zložité umelecké diela, fresky a rezbárske práce.

Vďaka svojej romantickej atmosfére je Neuschwanstein ideálnym miestom na spoznávanie bavorskej histórie a vnímanie krás regiónu.

Zámok Neuschwanstein bol inšpiráciou pre tvorcov filmu Šípková ruženka.

Múzeum BMW

Mníchovské múzeum BMW je jedným z najznámejších automobilových múzeí na svete a rozhodne stojí za návštevu. Múzeum sa nachádza v sídle spoločnosti BMW Group a predstavuje celú históriu značky BMW od jej začiatkov v roku 1916 až po súčasnosť.

V múzeu sa nachádza niekoľko interaktívnych expozícií a praktických exponátov, ktoré návštevníkom poskytujú podrobný pohľad na históriu spoločnosti, jej vozidlá a technológie. Múzeum ponúka aj rôzne vzdelávacie aktivity a prednášky, ako aj zážitok vo virtuálnej realite.

Návštevníci môžu absolvovať aj prehliadku závodu BMW so sprievodcom, kde uvidia, ako sa vozidlá montujú. Múzeum BMW so svojimi interaktívnymi expozíciami a fascinujúcimi exponátmi určite poskytne nezabudnuteľný zážitok každému automobilovému nadšencovi.

Mníchov má aj Olympijský park

Olympijský park v Mníchove je skvelým miestom, ktoré môžete navštíviť a spoznať fascinujúcu históriu letných olympijských hier v roku 1972. Návštevníci si môžu prezrieť olympijský štadión, olympijské plavecké centrum a olympijskú vežu, ako aj mnoho ďalších atrakcií v parku.

Nachádza sa tu aj múzeum venované hrám a športoviská, kde si môžete pozrieť športové podujatia a súťaže. Park je tiež skvelým miestom, kde si môžete vychutnať scenériu so sviežou zeleňou a malebným jazerom. Olympijský park s množstvom reštaurácií, kaviarní a obchodov je skvelým miestom na strávenie dňa.

Pre všetkých fanúšikov športov je Olympijský park skvelým miestom, kde stráviť aktívny oddych v Mníchove.

Zámok Nymphenburg

Zámok Nymphenburg v Mníchove je bývalým letným sídlom bavorských panovníkov. Je to jeden z najveľkolepejších barokových palácov v Európe a jeho areál obsahuje ohromujúci rad záhrad a pavilónov.

Návštevníci si môžu prezrieť elegantné miestnosti v paláci a obdivovať umelecké diela, ako aj prejsť sa po sviežich záhradách a parkoch. Zámok Nymphenburg je tiež obľúbeným miestom koncertov a festivalov, takže je povinnou zastávkou každého, kto navštívi Mníchov.

Kam s deťmi v Mníchove?

Aj keď Mníchov ponúka sčasti historickú atmosféru Nemecka, ani mladší výletníci nebudú sklamaní. Pre výlet s deťmi je Mníchov rozhodne zaujímavá možnosť. Tu je pár tipov na výlet s deťmi v Mníchove.

Zoo v Mníchove

Mníchovská zoologická záhrada je skvelým miestom, kam môžete vziať deti všetkých vekových kategórií. V zoologickej záhrade sa nachádza široká škála zvierat, od exotických druhov až po miestne obľúbené. Deti sa tu môžu zúčastniť mnohých interaktívnych aktivít, napríklad kŕmenia žiráf a hladkania kôz.

Okrem toho je tu množstvo vzdelávacích expozícií a exponátov, ktoré deťom pomôžu naučiť sa niečo o ochrane prírody a správaní zvierat. Mníchovská zoologická záhrada s krásnymi záhradami, detskými ihriskami a reštauráciami je skvelým miestom na rodinný výlet.

Mníchovská Zoo ponúka oddych a skvelý zážitok pre všetky vekové kategórie. K tomu je možné sa dozvedieť aj o ochrane prírody či správaní zvierat.

Anglická záhrada v Mníchove

Anglická záhrada v Mníchove je skvelým miestom, kam môžete vziať deti na zábavný a vzdelávací deň. V tomto rozľahlom parku sa nachádzajú rôzne atrakcie, ako napríklad pivná záhrada Čínska veža, chrám Monopteros a Hirschau.

Deti sa môžu hrať na mnohých detských ihriskách, preskúmať množstvo turistických chodníkov a obdivovať rieky, rybníky a vodopády. Anglická záhrada poskytuje deťom aj skvelú príležitosť na spoznávanie prírody a pozorovanie rôznych voľne žijúcich živočíchov, ako sú vtáky, motýle a veveričky.

Mníchovské múzeum hračiek

Múzeum hračiek v Mníchove je skvelým miestom, kam je možno zobrať deti za zábavou a poučením. Deti si môžu prezrieť rozsiahlu zbierku múzea, ktorá obsahuje viac ako 5 000 hračiek z rôznych období a krajín.

Môžu sa dozvedieť o histórii hračiek a vidieť, ako sa v priebehu času vyvíjali. Múzeum má aj interaktívne exponáty, ako napríklad domček pre bábiky a vláčik, s ktorými sa deti môžu hrať a skúmať ich. Deti sa môžu zúčastniť aj na vzdelávacích aktivitách, ako sú workshopy a prehliadky.

Výlet v Mníchove

Ako už bolo spomenuté, výlet v Mníchove je naozaj pre každého. Mesto ponúka mnoho aktivít a miest, ktoré by mal vidieť každý turista a návštevník.

Mníchov je živé a moderné mesto, ktoré je skvelou kombináciou tradičnej bavorskej kultúry a moderného mestského života. Taktiež je obľúbenou turistickou destináciou vďaka mnohým atrakciám, ako sú svetoznámy Oktoberfest, Anglická záhrada a Nymfenburský palác.

Môže sa pochváliť aj niektorými z najlepších nemeckých múzeí, historických pamiatok a kostolov, ako aj krásnou architektúrou, skvelým nočným životom a širokou ponukou reštaurácií a kaviarní.

Okrem toho sa Mníchov nachádza v úžasne krásnej oblasti Nemecka, čo z neho robí skvelú destináciu pre outdoorové aktivity, ako je cyklistika, turistika a lyžovanie. Či už niekto hľadá oddych v meste alebo dlhšiu dovolenku, Mníchov je tou správnou destináciou.

Je možné navštíviť aj iné mestá z nemeckého mníchova ako napríklad Drážďany či Frankfurt nad Mohanom. Za návštevu tiež stoja mestá Ulm a Würzburg.

Možnosti ubytovania v Mníchove

Ubytovanie v Mníchove je veľmi rôznorodé a ponúka širokú škálu možností pre každý rozpočet a preferencie. Pre tých, ktorí hľadajú luxusný pobyt, je v centre mesta k dispozícii množstvo špičkových hotelov. Tieto päťhviezdičkové hotely ponúkajú vynikajúce vybavenie, elegantné izby a dokonalé služby.

Pre tých, ktorí majú obmedzený rozpočet, je k dispozícii aj mnoho cenovo dostupných možností. Hostely, penzióny a cenovo výhodné hotely sú po celom meste. Každý si vyberie to, čo mu bude vyhovovať. Na základe hodnotení zákazníkov sa dajú odporučiť napr.:

  • Vier Jahreszeiten Kempinski München – ide o luxusný 5-hviezdičkový hotel, ktorý ponúka dve reštaurácie, fitnescentrum, kúpeľné a wellness centrum, krytý bazén, parkovanie aj bar; zákazníci hodnotia pozitívne najmä polohu hotela, ale aj čistotu, vybavenie a personál
  • Hampton By Hilton Munich City North – toto cenovo výhodnejšie ubytovanie ponúka fitnescentrum, izby pre zdravotne znevýhodnených, parkovisko aj bezplatné pripojenie k internetu; zákazníci hodnotia pozitívne najmä personál, vybavenie a čistotu hotela
  • Hotel Kreis Residenz München – toto ubytovanie ponúka rodinné izby, izby pre zdravotne znevýhodnených, parkovisko, izbovú službu či letiskový transfer; zákazníci hodnotia pozitívne najmä personál, vybavenie a čistotu hotela
  • Novotel München Messe – ide o cenovo výhodnejšie ubytovanie, ktoré ponúka reštauráciu, parkovanie, bar, izbovú službu či izby pre zdravotne znevýhodnených; zákazníci hodnotia pozitívne najmä personál, čistotu a polohu hotela

Jedinečnou a cenovo výhodnou možnosťou ubytovania sú prenájmy cez Airbnb. Tie sa môžu pohybovať od súkromných izieb v cudzom dome až po celé apartmány, čo návštevníkom dáva možnosť žiť počas pobytu ako miestni obyvatelia.

Celkovo Mníchov ponúka pestrú škálu ubytovacích možností, ktoré vyhovujú potrebám každého cestovateľa. Či už hľadá luxusný pobyt alebo cenovo výhodnejšiu možnosť, určite nájde ideálne miesto, ktoré bude spĺňať všetky požiadavky.

Mníchov je hlavné mesto Bavorska

Mníchov je hlavné a najväčšie mesto Bavorska. Nachádza sa na rieke Isar severne od Bavorských Álp. Mníchov je významným medzinárodným centrom obchodu, strojárstva, výskumu a medicíny a je sídlom mnohých univerzít a kultúrnych inštitúcií.

V meste sa nachádzajú svetoznáme atrakcie, ako napríklad historické centrum mesta a neďaleké bavorské Alpy.

Mníchov je živé mesto plné kultúry, umenia, histórie a oddychu. Je známe mnohými architektonickými pamiatkami vrátane Dómu Panny Márie, ikonického mestského kostola Frauenkirche a Starej radnice. Mníchov je známy aj svojimi prvotriednymi múzeami, ako sú Alte Pinakothek, Bavorské národné múzeum a Deutsches Museum.

Nachádza sa tu aj množstvo kultúrnych atrakcií, ako napríklad Bavorská štátna opera, Bavorské štátne divadlo a Mníchovská filharmónia. Mníchov je tiež skvelou destináciou pre outdoorové aktivity, ako je cyklistika, turistika a lyžovanie.

História Mníchova

Mníchov má dlhú a bohatú históriu, ktorá siaha až do roku 1158, keď sa prvýkrát spomína v dokumente ako osada pri moste cez rieku Isar. Osada sa v priebehu storočí postupne rozrastala a získavala na význame a koncom 13. storočia sa oficiálne stala mestom.

Mníchov zažil prvé obdobie výraznej expanzie a rastu koncom 15. a začiatkom 16. storočia, keď tu bolo postavených niekoľko veľkolepých palácov a kostolov. V tomto období vznikol aj slávny mestský festival Oktoberfest. V období baroka bol Mníchov významným centrom umenia, literatúry a vedy a bol domovom niektorých veľkých nemeckých majstrov tej doby vrátane Albrechta Dürera a Hansa Holbeina.

V 19. storočí sa Mníchov stal hlavným mestom Bavorského kráľovstva a zažil obdobie rýchlej industrializácie. Počas druhej svetovej vojny bolo mesto vážne poškodené, ale po nej bolo rýchlo obnovené a v súčasnosti je významným európskym kultúrnym centrom.

Čo navštíviťKam na výletPamiatkyZaujímavosti