Legoland – výnimočná zábava, kam na výlet

Európa

Legoland je obľúbený rodinný zábavný park a rezorty so značkou Legoland, ktoré sa nachádzajú po celom svete. Legoland parky sú založené na stavebnej línii Lego a ponúkajú širokú škálu atrakcií, od horských dráh po tematické jazdy, predstavenia, reštaurácie, nákupy a ďalšie. Prečo sa oplatí navštíviť ho a v ktorom meste ho návštevník nájde?

Jednou z najväčších atrakcií Legolandu je Miniland, oblasť s plnohodnotnými reprodukciami významných miest z celého sveta. Zahŕňa repliky ikonických stavieb ako Big Ben v Anglicku a Eiffelova veža v Paríži. Detaily sú ohromujúce a vzbudzujú úžas, keďže to všetko je vyrobené výlučne z kociek Lego.

Legoland ponúka aj množstvo ďalších atrakcií. Návštevník narazí na interaktívne zážitky, ako sú 4D show, rodinné horské dráhy a vodné jazdy, zážitky z virtuálnej reality a oveľa viac. Okrem toho Legoland ponúka aj vzdelávacie atrakcie ako Build & Test, kde si návštevníci môžu navrhnúť a postaviť svoje vlastné autá, otestovať ich na trati a pretekať s priateľmi.

Počas roka sa tu organizujú rôzne špeciálne akcie, napríklad sezónne festivaly. Súčasťou Legolandu sú aj reštaurácie, ktoré ponúkajú širokú škálu miestnych jedál, ako aj jedinečných jedál na tému Lego.

Kde sa vzalo lego

Lego je jedna z najstarších a najikonickejších značiek všetkých čias. Skôr než sa však stalo tak populárnym, prešlo si naozaj bohatou históriou.

V roku 1934 začal zakladateľ Lega, Ole Kirk Christiansen, vyrábať drevené hračky vo svojom malom drevárskom obchode v Dánsku. V roku 1947, inšpirovaný svojím synom Godtfredom, sa rozhodol rozšíriť svoj sortiment o plastové hračky.

Po tom, čo sa Christiansen pohral s niekoľkými rôznymi nápadmi a dizajnmi, vymyslel plastové stavebné bloky, ktoré do seba zapadali. Tento nový vynález nazval Lego, odvodený z dvoch dánskych slov, ktoré znamenajú „hrajte sa dobre“.

Keď britský technologický časopis Engineering Tomorrow priniesol článok o novom produkte, ihneď sa stal populárnym. Tento článok získal globálnu pozornosť a produkty spoločnosti – vrátane plastových minifigúrok – sa čoskoro vyvážali do zvyšku Európy, Austrálie a Kanady. Do roku 1978 Lego predávalo svoje produkty vo viac ako 35 krajinách.

Nakoniec sa malé, do seba zapadajúce kocky stali tak obľúbené, až sa dočkali svojho prvého zábavného parku. Legoland otvorili prvýkrát v Dánsku, aby mohli propagovať značku a jej produkty deťom prostredníctvom atrakcií a predstaveniami na tému Lego.

Nasledoval Legoland Billund v Dánsku v roku 1971 a Legoland Windsor v Anglicku v roku 1996. Dnes je na svete desať lego parkov: z Kalifornie do Dubaja a Šanghaja do Nagoje (Japonsko).

Legoland Dánsko

Legoland v Dánsku je jedným z najzábavnejších a najnápaditejších zábavných parkov na svete. Nachádza sa len hodinu cesty od Kodane v mestečku Billund a je obľúbeným cieľom rodín s deťmi. Podobným miestom je ZOO Praha, ktoré sa radí medzi najkrajšie miesta v ČR.

Lego park pozostáva z 55 rôznych atrakcií, ktoré siahajú od horských dráh cez interaktívne hry až po vodné atrakcie. Legoland má aj veľké množstvo obchodov a reštaurácií, od rýchleho občerstvenia až po gurmánske reštaurácie.

V rezortnom hoteli Legoland s pirátskou tematikou môžu návštevníci aj prenocovať v tematických izbách a užiť si ďalšie aktivity, ako sú lezecké steny, bazény a detské ihriská.

Aby si návštevníci mohli z pobytu v Legolande Billund odniesť čo najviac, existuje niekoľko druhov vstupeniek alebo permanentiek. Od jednodňových vstupeniek až po sezónne permanentky – každý si nájde niečo pre svoj rozpočet. Ak chce teda niekto navštíviť Dánsko, zo svojho výletu by nemal vynechať Legoland.

Čo sa týka ubytovania blízko Legolandu v Dánsku, cestovatelia si môžu vybrať z viacerých možností. K dispozícii majú luxusnejšie aj cenovo výhodnejšie ubytovania. Na základe hodnotenia zákazníkov sa dajú odporučiť napr. Lalandia Billund alebo Hotel Legoland.

Ubytovanie Lalandia Billund je 4-hviezdičkový hotel, ktorý sa nachádza len 700 metrov od Legolandu. Ponúka hlavne rodinné izby, izby pre zdravotne znevýhodnených, 3 reštaurácie, 3 bazény, fitnescentrum či bar. Zákazníci hodnotia pozitívne najmä pohodlie, vybavenie a čistotu hotela.

Hotel Legoland sa nachádza len 250 metrov od Legolandu. Hotel ponúka hlavne rodinné izby, izby pre zdravotne znevýhodnených, izbovú službu, reštauráciu, fitnescentrum a bar. Zákazníci dávajú kladné hodnotenie najmä polohe a personálu.

Aj keď sú postavené z kociek, sú na nerozoznanie od originálu. Aj takto vyzerá výstava v lego parku.
Aj keď sú postavené z kociek, sú na nerozoznanie od originálu. Aj takto vyzerá výstava v lego parku.

Legoland Nemecko

Legoland Nemecko je zábavný park, ktorý sa nachádza v meste Günzburg v južnom Nemecku. Park bol otvorený v roku 2002 a je jedným z troch Legolandov v Európe.

Zábavný park ponúka širokú škálu aktivít a atrakcií, takže je vhodný pre deti všetkých vekových kategórií, ale aj pre dospelých. Nachádza sa tu viac ako 50 interaktívnych atrakcií, modelov a predstavení.

Medzi obľúbené atrakcie patrí:

  • autoškola, kde si deti môžu sadnúť za volant miniatúrneho auta
  • Duplo Land, ktorý ponúka rodinné jazdy točiace sa okolo postavičky farmára Boba
  • akvárium v životnej veľkosti
  • Miniland, ktorý ponúka dva milióny kociek Lego vystavených v dvadsiatich miniatúrnych reprodukciách svetových pamiatok vrátane zámku z Neuschwansteinu, hory Fudži a Parthenónu
  • Adventure Land s jazdou na pirátskej lodi
  • Legoland Express Train, ktorý návštevníkov prevedie celým parkom na zábavnej ceste
  • Legoland Water Park

V porovnaní so svojím dánskym náprotivkom sa Legoland Nemecko líši v niekoľkých ohľadoch. Dánsky park ponúka menej atrakcií, ale viac sa zameriava na vzdelávacie programy, zatiaľ čo Legoland Nemecko ponúka tradičnejší zážitok z tematického parku s menším dôrazom na vzdelávanie.

Okrem klasického lego landu sa nachádza v Nemecku aj Legoland Berlin, resp. Legoland Discovery Centre (centrum objavovania). Je to menšia verzia Lagolandu, kde si rodiny s deťmi a vyznávači lega tiež prídu na svoje. Vyskúšajú si tu rôzne atrakcie a naplánujú si deň v rôznych oddeleniach.

Celkovo je Legoland Nemecko vzrušujúcou rodinnou destináciou, ktorú sa oplatí navštíviť, najmä ak niekto hľadá zážitok zo zábavného parku. Návštevníci sa môžu ubytovať hneď v blízkosti Legolandu. Na základe hodnotenia zákazníkov sa dajú na pobyt odporučiť napr. Hotel Heike garni či EuroHotel Günzburg.

Hotel Heike garni sa nachádza len 700 metrov od Legolandu. Ubytovanie ponúka hlavne rodinné izby, parkovisko a bezplatné pripojenie k internetu. Zákazníci dávajú kladné hodnotenia najmä personálu, čistote a polohe hotela, ale aj pohodliu a vybaveniu.

Ubytovanie EuroHotel Günzburg sa nachádza približne 1,2 km od Legolandu. Ponúka najmä rodinné izby, izby pre zdravotne znevýhodnených, 2 reštaurácie, bar, fitnescentrum a parkovisko. Zákazníci hodnotia pozitívne hlavne personál, polohu a čistotu hotela.

Každý legoland má svoju jedinečnú kultúrnu pamiatku postavenú z kociek.
Každý legoland má svoju jedinečnú kultúrnu pamiatku postavenú z kociek.

Legoland Winsdor

Od svojho prvého otvorenia v roku 1996 sa Legoland Windsor stal jednou z najväčších turistických atrakcií v Anglicku, ktorá každoročne priláka milióny návštevníkov. Legoland Windsor sa nachádza približne 45 km západne od Londýna.

Od ostatných zábavných parkov Lego sa odlišuje niekoľkými spôsobmi. Návštevníci v ňom nájdu malý Londýn vystavaný iba z koniec lega.

V parku sa nachádza aj Miniland, kde si návštevníci môžu prezrieť miniatúrny svet vytvorený z viac ako 40 miliónov kociek Lego. Táto oblasť zahŕňa ikonické pamiatky z celého sveta, ako napríklad Biely dom, londýnsky Tower Bridge a rímske Koloseum, ktoré sú postavené z kociek Lego.

Legoland Windsor sa môže pochváliť aj množstvom interaktívnych atrakcií, ako sú Dračí učeň, AQUAZONE Wave Racers a Veľká guľová dráha. Návštevníci majú možnosť previezť sa parným vláčikom alebo preskúmať dobrodružstvo Stratené kráľovstvo, laserovú jazdu, kde sa jazdci pokúšajú zachrániť princeznú.

Aj v Legolande Windsor sa nachádza množstvo tematických reštaurácií, obchodov a konajú sa tu zábavné udalosti. V blízkosti sa dá aj ubytovať. Rodiny, páry aj jednotlivci môžu vyberať z luxusných hotelov a cenovo dostupných ubytovaní. Na základe hodnotenia zákazníkov sa dajú odporučiť napr. Holiday Inn Express Windsor, an IHG Hotel alebo Windsor Town Centre Victorian townhouse sleeps 6.

Holiday Inn Express Windsor, an IHG Hotel sa nachádza približne 2,6 km od Legolandu. Ubytovanie ponúka hlavne rodinné izby, izby pre zdravotne znevýhodnených, reštauráciu či bar. Zákazníci dávajú kladné hodnotenie najmä personálu, polohe a čistote hotela.

Ubytovanie Windsor Town Centre Victorian townhouse sleeps 6 sa nachádza približne 2,8 km od Legolandu. Ponúka najmä kúpeľné a wellness centrum, parkovisko a bezplatné pripojenie k internetu. Zákazníci hodnotia pozitívne najmä polohu, personál a pomer ceny a kvality.

Výstavy lego

Expozície Lego sú čoraz populárnejšie v celej Európe, najmä v Poľsku, Česku a na Slovensku. Tieto podujatia slúžia na prezentáciu kreativity a umeleckého majstrovstva tejto obľúbenej detskej hračky a stali sa skvelým spôsobom, ako sa ponoriť do nostalgie detstva.

Zvyčajne zahŕňajú vystavovanie rôznych jedinečných diel, ako sú veľkorozmerné modely, vlakové súpravy a dokonca celé mestá. Návštevníci majú možnosť prechádzať sa a skúmať zložité detaily, na ktorých si tvorcovia dali záležať.

V Poľsku sa nachádza jedna z najväčších výstav lega. Návštevník sa pokochá nádhernou expozíciou jedinečných skladačiek. Nie len budovy a autá, no dokonca aj osobnosti sú tu vystavané z malých farebných koniec. Kto chce teda zažiť malý Legoland Poľsko, môže zavítať do nášho severného suseda.

Aj v Česku nájde turista lego miestečko. V Prahe sa totiž nachádza Múzeum LEGA, kde sa človek pokochá jedinečnou súkromnou zbierkou. Niektoré z výstavných kúskov sú interaktívne. Je to raj pre rodiny s deťmi, no aj dospelí legomaniaci si tu prídu na svoje. V priestoroch sa zároveň nachádza obchod s lego produktmi, takže návštevník nemusí odísť naprázdno.

Na Slovensku sa pravidelne vystavujú jedinečné kúsky. Malé výstavy usporadúvajú predovšetkým nákupné centrá. Konajú sa každý rok, stačí len vystriehnuť kedy a v ktorom sa práve výstava nachádza.

Rôzne výstavy jedinečných diel z lega sa konajú aj v Poľsku, Česku a občasne aj na Slovensku.
Rôzne výstavy jedinečných diel z lega sa konajú aj v Poľsku, Česku a občasne aj na Slovensku.

Zábavné parky Česko

Česká republika je domovom širokej škály zábavných parkov a zábavných aktivít pre celú rodinu. Od vodných parkov až po horské dráhy a ďalšie atrakcie, je tu veľa skvelých možností pre dospelých aj deti.

Zábavné parky Česko:

  • Aquapalace Praha – je jedným z najväčších aquaparkov v Európe. Má bazén s vlnobitím, lenivú rieku a množstvo tobogánov a atrakcií. K dispozícii je aj krytý bazén a vírivka.
  • Mirakulum, Milovice – je to jedinečný zábavný park, ktorý treba prebádať. Je to výborné miesto na výlet s deťmi, ktoré môžu hľadať cestu von z bludiska, vyblázniť sa na výnimočných preliezkach či prísť do kontaktu so živými zvieratami v kontaktnej zoo
  • Šikland, Zvole nad Pernštejnem – je to zábavné westernové mestečko, plné zábavy a podujatí. Rodina si tu užije netradičnú dovolenku a vyblázni sa v prírodnom Aquaparku.

Či už človek hľadá vzrušenie alebo miesto na oddych, zábavné parky v Česku ponúkajú niečo pre každého. Vďaka množstvu atrakcií a aktivít si každý odtiaľ odnesie nezabudnuteľnú spomienku.

Kam na výletZaujímavosti