Objavte prírodné krásy od Laponska cez Švajčiarsko až po Azorské archipelago

Magazín

Európa, kontinent plný rozmanitosti a prírodných divov, je ako stvorený pre tých, ktorí radi cestujú a objavujú. Každá krajina ponúka svoj vlastný jedinečný šarm a prírodné scenérie, ktoré uchvacujú svojou krásou a rozmanitosťou. Od polárnej žiary až po slnečné stredomorské pláže – Európa ponúka nekonečné možnosti pre dobrodruhov, ktorí hľadajú nezabudnuteľné zážitky. Cestovanie po Európe je skvelým spôsobom, ako spojiť kultúru, históriu a prírodu, a to všetko v rámci jedného kontinentu. Pre tých, ktorí cestujú autom, je dôležité pamätať na to, že v niektorých krajinách môže byť potrebné zakúpiť si diaľničnú známku, ktorá vám umožní bezproblémovú jazdu po hlavných cestách.

Laponsko

Predstavte si, že sa nachádzate v nekonečnom priestore, kde severný vietor šepká dávne príbehy a slnko a mesiac hrajú večnú hru na schovávačku. Náš príbeh sa začína tu, na samom vrchole sveta, v magickom a mystickom Laponsku. Tento úchvatný región sa rozprestiera na hraniciach troch pôsobivých krajín – Fínska, Švédska a Nórska – z ktorých každá prispieva jedinečnými farbami do palety tohto arktického raja, kde sa zem dotýka neba a obloha sa odráža v priezračných ľadových riekach, sa rozprestierajú obrovské borovicové lesy. 

Švajčiarsko

Presuňme sa teraz na juh, do srdca Európy, kde na nás čaká Švajčiarsko. Ak plánujete prísť do Švajčiarska autom, budete moci využiť švajčiarske diaľnice, ktoré sú známe svojou kvalitou a bezpečnosťou, ale musíte si zaobstarať aj diaľničnú známku na Vignetteswitzerland.com, ktorá je povinná pre všetky motorové vozidlá v tejto krajine.

Švajčiarsko je známe predovšetkým alpskými vrcholmi, ktoré sú synonymom prírodnej veľkoleposti. Alpy, ktoré sa tiahnu celým Švajčiarskom, sú magnetom pre lyžiarov, horolezcov a turistov. V lete môžete obdivovať zelené údolia, krištáľovo čisté jazerá a rozkvitnuté lúky, zatiaľ čo v zime sa krajina mení na zimný raj s čerstvým prašanom a zasneženými vrcholmi. 

Švajčiarsko ponúka oveľa viac než len krásu prírody. Jedným z pokladov, ktorými sa Švajčiarsko môže právom pýšiť, je tradícia výroby čokolády, ktorá je tu skutočným umením, ako aj výroba vynikajúcich syrov. Od pikantného syra Gruyère až po jemný a krémový Brie, každý švajčiarský syr je výsledkom tradičných postupov, ktoré sa zdokonaľovali po celé generácie v snahe dosiahnuť čo najlepšiu chuť.

Azorské archipelago

Zabudnite na každodenný zhon a ponorte sa do nespútanej prírody na Azorských ostrovoch, kde je deväť ostrovov roztrúsených ako perly v modrom zamate Atlantického oceánu. Toto portugalské súostrovie, stratené uprostred nekonečného oceánu, je domovom dramatickej sopečnej krajiny, smaragdovo zelených údolí a útesov, ktoré sa divoko dvíhajú proti neúprosným vlnám. 

Každý z ostrovov ponúka svoju vlastnú jedinečnú paletu zázrakov – od sviežich zelených pasienkov ostrova São Miguel, prezývaného „Zelený ostrov“, až po mystické jazero Lagoa do Fogo, ktoré leží v kráteri vyhasnutej sopky. Azory sú skutočným rajom pre milovníkov prírody a ponúkajú množstvo príležitostí na turistiku, pozorovanie veľrýb alebo potápanie v krištáľovo čistých vodách. 

Nezabudnuteľné zážitky na vás čakajú na každom kroku, či už vás láka ochutnávka miestnych syrov, pozorovanie vzácnych druhov vtákov alebo len dýchanie jódového vzduchu plného tajomstva. Azory sú klenotom, ktorý treba zažiť osobne, pretože jeho čaro sa nedá úplne zachytiť len slovami.

Záver

Európa je úžasne rozmanitá a každá jej časť má čo ponúknuť. Od Laponska, kde môžete zažiť ticho divokej prírody a pozorovať zvieratá v ich prirodzenom prostredí, cez malebné švajčiarske Alpy s úchvatnými výhľadmi až po pulzujúcu atmosféru Azorských ostrovov, Európa je kontinent, ktorý si zamilujete.

Zdroj foto: Unsplash