Bazový sirup ako od babičky – recept na domáci

Magazín

Sirup z bazových kvetov je sladký a voňavý sirup, ktorý si ľahko pripravíte doma. Je vyrobený z jemných bielych kvetov bazy čiernej, ktoré majú jedinečnú a osviežujúcu chuť, ktorá je ideálna na použitie v rôznych nápojoch a dezertoch ako napríklad bábovka, banánové muffiny či ovocná torta.

Jednou z výhod výroby domáceho bazového sirupu je, že vám umožňuje kontrolovať sladkosť a intenzitu chuti bazového kvetu. Ak máte radšej silnejšiu príchuť bazového kvetu, môžete pridať viac hlávok bazy alebo nechať zmes dlhšie lúhovať. Podobne, ak uprednostňujete menej sladký sirup, môžete znížiť množstvo cukru alebo ho nahradiť prírodným sladidlom, ako je med alebo javorový sirup.

Zber bazových kvetov

Kvety sa zbierajú počas mesiacov máj a jún, kedy sú v plnom kvete a obsahujú peľ. Zber súkvetí  sa odporúča počas slnečného dňa, najlepšie hneď ráno, kedy peľ z kvetov nevypadáva a pri spracovaní bazových kvetov dodáva výrobkom charakteristickú chuť.

Treba sa vyhýbať zberu po daždi, pretože kvapky vody vymývajú z kvetov peľ. Preto je lepšie počkať na slnečné dni, kedy dažďom zaliate rastliny otvárajú nové kvety. Bazové kvety je dobré spracovať v deň ich zberu, pretože tu hrozí, že kvety uvädnú.

Recept na domáci bazový sirup

Na výrobu domáceho bazového sirupu budete potrebovať hlávky bazy, cukor, vodu a citrónovú šťavu. Hlavy kvetov bazy čiernej možno nájsť rásť na stromoch bazy čiernej koncom jari a začiatkom leta alebo ich možno zakúpiť na miestnom farmárskom trhu alebo v špecializovanom obchode s potravinami.

Suroviny:

  • 2 l vody
  • 30-35 kvetov bazy
  • 1,5 kg cukru
  • 3 citróny (prípadne kyselinu citrónovú)

Postup:

  1. Kvety umyte, odstráňte pevné drevnaté stonky a namočte do prevarenej a vychladnutej vody. Pridajte vytlačenú citrónovú šťavu alebo nakrájané kolieska citrónov.
  2. Takto naloženú zmes nechajte stáť 24 – 48 hodín.
  3. Obsah sceďte cez sitko alebo čisté plátno (gázu, plátenú utierku). Zachytené kvety ešte opatrne vyžmýkajte a nechajte odkvapkať.
  4. Tekutinu zohrejte asi na 50 stupňov, pridajte cukor a za stáleho miešania nechajte rozpustiť, až kým nezískate sirupovú konzistenciu.
  5. Takto pripravený horúci sirup nalejte do poriadne umytých a vyhriatych fliaš. Uzavrite a skladujte na tmavom chladnejšom mieste.

TIP: Vyskúšajte aj jedinečnú bezkofeínovú alžírsku kávu.

Domáci bazový sirup je jednoduchý a lahodný spôsob, ako pridať nádych elegancie vašim obľúbeným nápojom a dezertom. Je to skvelý spôsob, ako začleniť jedinečnú a jemnú chuť bazového kvetu do varenia a pečenia, a je to skvelý spôsob, ako zapôsobiť na svojich priateľov a rodinu svojimi kulinárskymi zručnosťami.

Prečo si teda neskúsiť vyrobiť svoj vlastný bazový sirup doma a objaviť množstvo spôsobov, ako ho využiť na vylepšenie svojich obľúbených receptov? Pridajte ho napríklad do koláča z kokosovej múky namiesto javorového sirupu.