Kulinárske dobrodružstvá s nízkym rozpočtom pre spoznávanie miestnych chutí bez prehnaných výdavkov

Magazín

Ľudia milujú cestovanie z rôznych dôvodov. Môže ísť o spoznávanie histórie krajiny a pamiatok, o horskú turistiku, športové zážitky alebo o kulinárske pôžitky. Kuchyňa cudzích krajín je magnetom, ktorý priťahuje veľkú časť priaznivcov cestovania. Dá sa cestovať s nízkym rozpočtom, aby ste si o to viac mohli vychutnávať miestne špeciality?

Ako sa dá pri cestovaní ušetriť?

Dopriať si všetky miestne špeciality môže byť drahá záležitosť. Ak sa nechcete v oblasti stravovania obmedzovať, musíte ušetriť na iných výdavkoch. Napríklad na letenkách, ubytovaní, premiestňovaní sa po destinácii alebo na vstupnom na pamiatky. Podľa skúsených cestovateľov sú zaručené tipy na šetrenie počas cestovania nasledujúce:

  • Kupujte najlacnejšie letenky pomocou vyhľadávačov, ktoré ponúkajú lety všetkých leteckých spoločností pod jednou strechou. Pre zaujímavosť, skvelým pomocníkom pri cestovaní lietadlom je Flightradar24. Ide o sledovanie letov v reálnom čase a poskytnutie aktuálnych informácií o polohách, trajektóriách, stavoch a ďalších údajoch o letoch.
  • Zamerajte sa na balíčky služieb. Veľa portálov umožňuje spolu s letenkou kúpiť ubytovanie za zníženú cenu alebo k letenke dokúpiť prenájom vozidla so zľavou.
  • Cez internet kupujte aj vstupenky na pamiatky. On-line sú vždy lacnejšie ako na mieste a vyhnete sa tiež radám pri pokladniach.
  • Cestujte mimo dovolenkovej sezóny. V lete si radšej užívajte krásy Slovenska.
  • Pre skupiny ľudí je výhodnejšie na mieste pobytu cestovať prenajatým automobilom ako autobusmi alebo taxíkmi. Ak cestujete hromadnou dopravou, informujte sa o možnosti kúpy rôznych city pasov, ktoré zahŕňajú nielen lístky na dopravu, ale tiež vstupy na pamiatky.
  • Na cestu sa pripravte v predstihu, zistite si základné informácie o krajine a o nástrahách, ktoré na vás môžu na danom mieste striehnuť.

Kde nájsť najlacnejšie letenky?

Cena letenky môže odhryznúť z vášho rozpočtu značnú sumu alebo naopak môže byť najnižšou položkou na zozname nákladov. Preto sa pri plánovaní kulinárskych dobrodružstiev sústreďte hlavne na nájdenie lacných leteniek. Keď nechcete na internete stráviť hodiny preklikávaním nízkonákladových leteckých spoločností, spoľahnite sa na overené stránky s možnosťou vyhľadania letu.

Medzi top portály s ponukou nielen lacných leteniek patria stránky eSky.sk. Vyhľadávanie na eSky.sk je prehľadné, intuitívne a dáva možnosti filtrovania podľa vami zadaných kritérií. Na eSky.sk zaručene nájdete lacné letenky, balíčky leteniek s ubytovaním, samotné ubytovanie, cestovné poistenie, ponuku vozidiel na prenájom a mnoho iných služieb.

Tipy na špeciality v 3 destináciách

Po kúpe lacných leteniek na eSky.sk si môžete počas pobytu dopriať všetky miestne špeciality i nápoje. Naplánujte si kulinársku dovolenku s nami a vyskúšajte nasledujúce vychýrené špeciality.

Rím – nielen chutné cestoviny

Po kúpe lacných leteniek do Ríma na tomto odkaze https://www.esky.sk/letenky/0/0/ci/rom/rim vás čakajú neuveriteľné chutné špeciality. Primárne asi siahnete po cestovinách, ktoré chutia najlepšie len v Taliansku. Skutočnou rímskou špecialitou je jedlo s názvom trippa alla romana t.j. držky varené s paradajkami. Nezabudnite si k jedlu objednať prílohu zvlášť, keďže nie je súčasťou pokrmov. Dobrú náladu zaručí pohárik pálivej grappy.

Burgas – lacné a zdravé špeciality

Zaletieť si na víkend do Burgasu stojí za to. Lacné letenky a k tomu lacné jedlo vás iste nezruinujú. Čo stojí v Bulharsku za ochutnanie? Miestnymi špecialitami sú: čuska bjurek (pečená paprika plnená balkánskym syrom obalená v cestíčku) a šopský šalát (osviežujúci šalát z uhoriek, papriky a paradajok bohato posypaný balkánskym syrom). Zapite jedlo bulharskou pálenkou s názvom rakija.

Barcelona – zabudnite na paellu

So Španielskom sa nám v mysli spája hlavne paella. Avšak Barcelona je na špeciality tak bohatá, že na paellu rýchlo zabudnete. Keďže ide o prímorské mesto, oceníte jedlá z čerstvých rýb a morských plodov. Nevynechajte ani preslávené katalánske pa amb tomàquet t.j. chlieb potretý olivovým olejom a paradajkovou omáčkou. Ide skôr o predjedlo, a preto si následne objednajte jedlo fideuà, čo je obdoba paelly, ale namiesto ryže obsahuje rezance. Pozor si dávajte pri ochutnávaní španielskeho vína, ktoré je silnejšie ako slovenské.