Domáci citrónový tvaroh

Milujem recepty, ktoré sú jednoduché a dajú sa všestranne využiť. Tvarohom si môžete ochutiť palacinky, lievance, jogurt, muffiny, torty, koláče alebo ovocie.

Milujem recepty, ktoré sú jednoduché a dajú sa všestranne využiť. Tvarohom si môžete ochutiť palacinky, lievance, jogurt, muffiny, torty, koláče alebo ovocie. Tento recept má veľa variantov. Ja som však zvolila taký, ktorý je zdraví, rýchli a cenovo dostupný. Pre mňa je táto pochúťka božská, pretože obsahuje moje obľúbené ingrediencie (citrónovú šťavu, vajíčka, med, kokosový olej a horkú čokoládu).

(Vo svojich receptoch často používam kokosový olej, med a horkú čokoládu. Prečo? Týmto božským potravinám chcem venovať celý článok, v ktorom sa dozviete viac.)

Vedeli ste že…?
Pravidelnou konzumáciou citrónovej šťavy, či už pri jedení alebo priamo pri príprave pokrmov, zaisťujete telu zdravie. Citrusové ovocie je úžasným protizápalovým agentom, bohatým zdrojom vitamínu C, silným antioxidantom. Citróny sú dôležitým zdrojom kyseliny citrónovej a preto sa vo veľkej miere využívajú v medicíne a pri domácom liečiteľstve. Odstraňujú pocit smädu, ochladzujú, ukľudňujú nervy a liečia nutkanie k vracaniu. Využívajú sa pri liečení nechutenstva, prekyslenia a proti nadúvaniu. Citróny stimulujú produkciu slín a liečia stratu chuti do jedla.

Liečivých účinkov je samozrejme viac, ja som však vybrala hlavne tie, ktoré súvisia s jedlom, trávením a so spokojným žalúdkom. Pamätajte, aby vám obed nesadol na žalúdok dajte si pred jedlom niečo z citrónu.

Dobre vedieť!!!
Citrusové plody patria medzi najviac alergénne potraviny – na zozname síce nie sú tak vysoko ako pšenica a mliečne výrobky, ale pre citlivých ľudí môžu predstavovať určité riziká. Hlavne sledujte a počúvajte svoje telo. Akokoľvek je citrón prospešný, ak vám nerobí dobre, len si tým uškodíte.

Čo budete potrebovať:
(Ako vždy, trošku som si ho prispôsobila podľa seba. Gramáže, ktoré všade uvádzajú, stačia tak pre jedného.)

  • 3 dcl citrónovej šťavy
  • 6 vajíčok
  • 6 lyžíc kokosového oleja
  • približne 10 lyžíc medu (podľa kyslosti citróna)
  • na ochutenie som pridala vanilku (môžete nahradiť zázvorom, škoricou)
  • horká čokoláda (nemusí, no tvarohu dodala šmrnc)
  • ovocie (nemusí)

Postup:

  • zohrejeme si vodu na vodný kúpeľ, na ktorom potom budeme zmes šľahať
  • vajíčka si spolu s medom a kokosovým olejom ručne vyšľaháme
  • ku zmesi pridáme vytlačenú šťavu a ochutíme korením
  • všetko miešame nad parou, kým zmes nezačne hustnúť
  • zhustnutú zmes dáme vychladnúť a servírujeme ju podľa vlastných predstáv

Dobrá rada

Kokosový olej ma zaujímavú vlastnosť, ktorú oceňujem pri takýchto receptoch. Rýchlo sa topí ale rýchlo aj tuhne. Takže ak dáte do receptu tento olej, máte zaručenú hustú a tuhú zmes.