Cyklistické výlety v Európe: tipy na najzaujímavejšie trasy a miesta

Magazín

Cyklistika je jedným z najlepších spôsobov, ako objavovať a spoznávať krásy Európy. Tento kontinent so svojím rozmanitým terénom a bohatou históriou ponúka nekonečné možnosti na dobrodružné cyklistické výlety. Ak patríte medzi cyklistických nadšencov a hľadáte nové cyklistické dobrodružstvá, prinášame vám niekoľko tipov na najzaujímavejšie trasy a miesta, ktoré si môžete zaradiť na svoj zoznam.

Ak sa pohrávate s myšlienkou, že by ste chceli predať bicykel, na ktorom už nemáte čo objaviť, tento článok je práve pre vás. Európa je plná úžasných trás a miest, ktoré čakajú na objavenie. Či už dávate prednosť hornatým terénom, malebným dedinkám alebo historickým mestám, v Európe nájdete cyklistické dobrodružstvá, ktoré splnia všetky vaše očakávania. Či už sa rozhodnete absolvovať jednu z nižšie uvedených trás nezabudnite, že najlepší spôsob, ako si užiť cyklistickú túru, je ísť na ňu s otvorenou mysľou.

Cyklotrasa Rýn

Rýnska cyklotrasa je jednou z najobľúbenejších cyklotrás v Európe a tiahne sa pozdĺž slávnej rieky Rýn. Trasa vedie cez sedem krajín a ponúka úchvatné výhľady na malebné vinice, historické mestá a impozantné hrady. Jazda po cyklotrase Rýn vám umožní spoznať krásy Nemecka, Francúzska, Holandska a ďalších krajín.

Korzická GR20

Pre tých, ktorí hľadajú výzvu, je tu korzická GR20. Táto horská trasa na ostrove Korzika sa považuje za jednu z najťažších a najkrajších v Európe. S dĺžkou viac ako 180 kilometrov a stúpaniami na vrcholy, ako je Monte Cinto, ponúka cyklistom možnosť objavovať krásnu prírodu, skalnaté hrebene a nádherné jazerá. Korzika je skutočným rajom pre dobrodružných cyklistov.

Toskánsky vidiek

Toskánsko je známe svojou očarujúcou krajinou a krásnymi dedinkami. Cyklistika na toskánskom vidieku vám umožní objaviť to najlepšie, čo tento región ponúka. Jazda na bicykli cez vinice, olivové háje a malebné mestečká ako Siena a San Gimignano je nezabudnuteľným zážitkom. Prírodné krásy a kultúrne bohatstvo Toskánska sa spájajú v jedinečnom zážitku pre cyklistov.

Amsterdamské cyklotrasy

Ak dávate prednosť pohodlnejšej a pokojnejšej jazde, určite navštívte amsterdamské cyklotrasy. Mesto Amsterdam je známe svojou cyklistickou kultúrou a ponúka rozsiahlu sieť cyklotrás, ktoré vás prevedú historickými ulicami, popri kanáloch a parkoch. Jazda na bicykli tu predstavuje skvelý spôsob, ako preskúmať mesto a zažiť atmosféru jedného z miest na svete, ktoré je najviac cyklisticky prívetivých miest na svete.

Via Claudia Augusta

Táto historická trasa vedie po trase starej rímskej cesty. Prechádza cez Alpy a údolím rieky Adige a ponúka nádherné výhľady na horské štíty a historické pamiatky.

Dunajská cyklotrasa

Dunajská cyklotrasa je jednou z najdlhších a najobľúbenejších cyklotrás v Európe. Začína sa v nemeckom Passau a končí v maďarskej Budapešti a prechádza deviatimi krajinami. Trasa vás prevedie európskymi mestami, ako sú Viedeň a Bratislava, a umožní vám spoznať úchvatnú krajinu a historické pamiatky. Dunajská cyklistická cesta je vhodná pre cyklistov všetkých úrovní zručností a ponúka skvelú kombináciu prírody a kultúry.

Tip: Dlhé cyklotrasy vás môžu prekvapiť aj nepríjemne. Poruchy bicykla, zmeny počasia, či nepríjemný kontakt s automobilom. Je vhodné myslieť na správnu výbavu, v ktorej môžete mať náhradnú dušu do kolesa, náhradné cyklistické oblečenie a mobilnú lekárničku.

Velodyssey

Táto trasa vedie pozdĺž atlantického pobrežia Francúzska a je ideálna pre milovníkov mora a pláží. Prechádza cez mestá ako Bordeaux, La Rochelle a Nantes a ponúka nádherné výhľady na oceán.

Cyklotrasa Ring of Kerry

Je to jedna z najznámejších cyklotrás v Írsku. Táto okružná trasa vedie okolo polostrova Kerry a ponúka úchvatné výhľady na pobrežie, zelené kopce a malebné írske mestečká.