
Hurghada – pamiatky, počasie, dovolenka
Slovensko je známe pre svoju bohatú kuchyňu plnú tradičných jedál. Viaceré z týchto jedál sa vyskytujú po celom svete, avšak každá krajina má svoju osobitú verziu. Čo sa týka Slovenska, niektoré z najobľúbenejších tradičných jedál sú halušky, bryndzové halušky, plnka a slanina.
Slovenská kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších v Európe. Medzi jej charakteristické prvky patria jednoduchosť, pestrosť, jedinečnosť, výdatné porcie, zameranie na vlastné potravinové zdroje.
Nemali by sme vynechať najdôležitejšiu vlastnosť slovenskej kuchyne a samotných Slovákov, ktorou je pohostinnosť, aká nemá vo svete obdoby. Vzácnych hostí vítame tým najvzácnejším chlebom a soľou, pútnika pohostíme tým, čo máme v hrnci nachystané pre samých seba.
Zistiť u niektorých jedál presné a pôvodné receptúry je takmer nemožné. Pestrosť nachádzame aj v postupoch, to isté jedlo sa pripravuje v rôznych regiónoch inak. Nejde nám o historicko-gastronomickú autentickosť Slovenska, ale o zachovanie receptára našich starých mám s ich radami a trikmi, ktorými robili aj z prostého jedla umenie.
Slovenská kuchyňa je známa svojou pestrosťou a chutnými jedlami. Recepty sú zvyčajne veľmi jednoduché a dostupné, ale aj tak často vyžadujú dlhé a starostlivé varenie. Mnohé tradičné slovenské jedlá sú veľmi obľúbené a dodnes sa používajú.
Slovenská kuchyňa je nádherná kombinácia tradičných ingrediencií a lokálnych špecifík. Tieto jedlá sú vytvorené z lokálnych ingrediencií a odkazujú na históriu a kultúru Slovenska.
Slovenská kuchyňa je založená na ryži, zemiakoch a cestovinách. Kuchyňa je tiež veľmi bohatá na mäso, najmä bravčové, jahňacie, kuracie a divinu. Kuchyňa je tiež plná rôznych druhov zeleniny ako sú baklažány, zemiaky, zeler, mrkva, cibuľa a uhorky.
Bryndzové halušky sú absolútna klasika slovenskej kuchyne. Sú to malé cestoviny z krupicovej alebo zemiakovej múky. Sú servírované s bryndzou, smotanou a cibuľou. Toto jedlo je veľmi obľúbené najmä na vidieku a často sa servíruje ako hlavné jedlo.
Pirohy sme vraj odkukali od susedov z Ukrajiny, ale verzie na sladko ako Cestenice či Perky, to nám snáď nikto nevezme. Slané pirohy s rôznymi plnkami sú veľmi chutné a veľmi sýte. Plniť sa dajú mäsom, zemiakmi. Zrejme najobľúbenejšie sú domáce pirohy plnené bryndzou.
Pirohy sa pripravovali a stále pripravujú aj na sladko. Zemiakové cesto sa plní makom, tvarohom, či slivkovým lekvárom.
Iným obľúbeným slovenským jedlom je ryžové guľky. Sú to malé guľky z ryže a mletého mäsa, ktoré sa obyčajne smažia na oleji. Obvykle sa podávajú s cibuľou, smotanou alebo cesnakovou omáčkou.
Ďalším chutným jedlom je parené buchty. Sú to malé buchty z tvrdého cesta, ktoré sa naparené vo vriacej vode. Obvykle sa podávajú s maslom a cukrom, ale môžu sa tiež servírovať s rôznymi plnkami.
Aj lokše patria k tradičnej kuchyni, aj keď dnes ich poznáme hlavne ako prílohu ku kačke a dusenej kapuste, voľakedy to bolo aj hlavné jedlo. Piekli sa na peci, dnes ich spravíte aj na liatinovej či teflónovej panvici. Jednoduché, nenáročné a chutné. Môžete vyskúšať aj vo verzii na sladko.
Publikováno: 24. 2. 2020
© 2023 iCestovanie.sk | Nakódoval leoslang.cz