Tradičné slovenské jedlá

Slovenská kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších v Európe. Medzi jej charakteristické prvky patria jednoduchosť, pestrosť, jedinečnosť, výdatné porcie, zameranie na vlastné potravinové zdroje.

Nemali by sme vynechať najdôležitejšiu vlastnosť slovenskej kuchyne a samotných Slovákov, ktorou je pohostinnosť, aká nemá vo svete obdoby. Vzácnych hostí vítame tým najvzácnejším chlebom a soľou, pútnika pohostíme tým, čo máme v hrnci nachystané pre samých seba.

Tradičné recepty slovenskej kuchyne sa snažíme uchovať aj prostredníctvom týchto stránok. Úloha je to neľahká, pretože vývoj v oblasti potravín a stravovania rezko napreduje.

Zistiť u niektorých jedál presné a pôvodné receptúry je takmer nemožné. Pestrosť nachádzame aj v postupoch, to isté jedlo sa pripravuje v rôznych regiónoch inak. Nejde nám o historicko-gastronomickú autentickosť Slovenska, ale o zachovanie receptára našich starých mám s ich radami a trikmi, ktorými robili aj z prostého jedla umenie.