Tradičné slovenské jedlá

Magazín

Slovensko je známe pre svoju bohatú kuchyňu plnú tradičných jedál. Viaceré z týchto jedál sa vyskytujú po celom svete, avšak každá krajina má svoju osobitú verziu. Čo sa týka Slovenska, niektoré z najobľúbenejších tradičných jedál sú halušky, bryndzové halušky, plnka a slanina.

Slovenská kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších v Európe. Medzi jej charakteristické prvky patria jednoduchosť, pestrosť, jedinečnosť, výdatné porcie, zameranie na vlastné potravinové zdroje.

Pestrosť

Nemali by sme vynechať najdôležitejšiu vlastnosť slovenskej kuchyne a samotných Slovákov, ktorou je pohostinnosť, aká nemá vo svete obdoby. Vzácnych hostí vítame tým najvzácnejším chlebom a soľou, pútnika pohostíme tým, čo máme v hrnci nachystané pre samých seba.

Zistiť u niektorých jedál presné a pôvodné receptúry je takmer nemožné. Pestrosť nachádzame aj v postupoch, to isté jedlo sa pripravuje v rôznych regiónoch inak. Nejde nám o historicko-gastronomickú autentickosť Slovenska, ale o zachovanie receptára našich starých mám s ich radami a trikmi, ktorými robili aj z prostého jedla umenie.

Slovenská kuchyňa je známa svojou pestrosťou a chutnými jedlami. Recepty sú zvyčajne veľmi jednoduché a dostupné, ale aj tak často vyžadujú dlhé a starostlivé varenie. Mnohé tradičné slovenské jedlá sú veľmi obľúbené a dodnes sa používajú.

Základ slovenskej kuchyne


Slovenská kuchyňa je nádherná kombinácia tradičných ingrediencií a lokálnych špecifík. Tieto jedlá sú vytvorené z lokálnych ingrediencií a odkazujú na históriu a kultúru Slovenska.

Slovenská kuchyňa je založená na ryži, zemiakoch a cestovinách. Kuchyňa je tiež veľmi bohatá na mäso, najmä bravčové, jahňacie, kuracie a divinu. Kuchyňa je tiež plná rôznych druhov zeleniny ako sú baklažány, zemiaky, zeler, mrkva, cibuľa a uhorky.

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú absolútna klasika slovenskej kuchyne. Sú to malé cestoviny z krupicovej alebo zemiakovej múky. Sú servírované s bryndzou, smotanou a cibuľou. Toto jedlo je veľmi obľúbené najmä na vidieku a často sa servíruje ako hlavné jedlo.

Pirohy

Pirohy sme vraj odkukali od susedov z Ukrajiny, ale verzie na sladko ako Cestenice či Perky, to nám snáď nikto nevezme. Slané pirohy s rôznymi plnkami sú veľmi chutné a veľmi sýte. Plniť sa dajú mäsom, zemiakmi. Zrejme najobľúbenejšie sú domáce pirohy plnené bryndzou.

Pirohy sa pripravovali a stále pripravujú aj na sladko. Zemiakové cesto sa plní makom, tvarohom, či slivkovým lekvárom.

Ryžové guľky

Iným obľúbeným slovenským jedlom je ryžové guľky. Sú to malé guľky z ryže a mletého mäsa, ktoré sa obyčajne smažia na oleji. Obvykle sa podávajú s cibuľou, smotanou alebo cesnakovou omáčkou.

Parené buchty

Ďalším chutným jedlom je parené buchty. Sú to malé buchty z tvrdého cesta, ktoré sa naparené vo vriacej vode. Obvykle sa podávajú s maslom a cukrom, ale môžu sa tiež servírovať s rôznymi plnkami.

Lokše

Aj lokše patria k tradičnej kuchyni, aj keď dnes ich poznáme hlavne ako prílohu ku kačke a dusenej kapuste, voľakedy to bolo aj hlavné jedlo. Piekli sa na peci, dnes ich spravíte aj na liatinovej či teflónovej panvici. Jednoduché, nenáročné a chutné. Môžete vyskúšať aj vo verzii na sladko.