Leto, slnko, dovolenka… a spálená tvár?
Leto je ideálny čas na relax, relax a užívanie si slnečných lúčov s osviežujúcim drinkom v ruke. Či už leňošíte pri bazéne, grilujete na záhrade alebo si jednoducho užívate lenivé popoludnie, ten správny nápoj môže znamenať rozdiel.
Tu je niekoľko nápadov na letné nápoje, ktoré vás udržia v pohode a hydratujú počas celej sezóny.
Rebarborová limonáda
Suroviny:
- 3 stonky rebarbory – nakrájané
- 1 ½ hrnčeka cukru
- 5 hrnčekov vody
- 0,7 kg rozpučených jahôd
- 1 hrnček čerstvej citrónovej šťavy
- 5 veľkých citrónov
Postup:
Rebarboru, vodu a cukor priveďte do varu. Odstavte z ohňa a vmiešajte jahody. Prikryte a nechajte 30 minút chladnúť. Prepasírujte zmes cez jemné sitko a nápoj dajte vychladiť. Vmiešajte citrónovú šťavu a podávajte s ľadom.
Uhorková sangria
Suroviny:
- 1 malý cukrový melón
- 1 uhorka bez jadierok
- 1 natenko nakrájaná limeta
- 12 mätových lístkov
- ¼ hrnčeka limetkového džúsu
- ¼ hrnčeka medu
- 7 dl vychladeného zeleného čaju al. polosladkého bieleho vína
- 1 liter studenej sódy
Postup:
Melón rozkrojte na polovicu, vyberte jadierka, vydlabte a pokrájajte na tenké kúsky. Do väčšieho džbánu pridajte mätu, na tenké plátky nakrájanú uhorku a limetku. Prilejte limetový džús zmiešaný s medom. Pridajte víno alebo čaj. Nechajte chladiť aspoň 2 hod. Pred servírovaním pridajte studenú sódu.
Poznámka: Pri príprave tohto nápoja nepodceňte výber správneho melóna.
Iskrivé nealko
Suroviny:
- 3 hrnčeky vody
- 1 ½ šálky cukru
- broskyňová želatína
- 1 liter broskyňového kompótu
- 1,3 litra broskyňového džúsu
- ½ šálky citrónového džúsu
- 2,5 litra sódy alebo ginger ale
Postup:
Na väčšej panvici rozpustite vo vode cukor a želatínu. Priveďte do varu a nechajte mierne vychladnúť. V mixéri rozmixujte broskyne. Broskyňové pyré zmiešajte v miske s želatínovým mixom, broskyňovým a citrónovým džúsom. Cez noc nechajte v mrazničke. Hodinu pred servírovaním zmes vyberte z mrazničky a vidličkou rozdeľte na malé kúsky. Kúsky dajte do väčšej karafy a zalejte studeným ginger ale alebo sódou. Miešajte, kým nedosiahnete kašovitú konzistenciu.
Citrónové šampanské
Suroviny:
- 2 hrnčeky zamrazenej citronádovej sódy
- 2 PL zamrazenej citronády
- 1 PL citrónového džúsu
- ľad
- mesiačik citrónu
- cukor
Postup:
Rozmixujte citrónovú sódu, citronádu a džús. Okraj pohára potrite citrónom a namočte do cukru. Do pohára dajte ľad a nalejte nápoj.
Tropický dovolenkový Smoothie
Suroviny
- ½ šálky očisteného a nakrájaného manga
- ½ menšieho banánu, ktorý ste predtým pokrájali a dali zamraziť
- 1/3 hrnčeka vychladeného ananásového džúsu
- 1 PL limetkovej šťavy
- ½ hrnčeka kociek ľadu
Postup:
Do mixéra dajte mango, banán, ananásový džús a limetkovú šťavu. Rozmixujte do hladka. Postupne pridávajte ľad, kým nedosiahnete potrebnú konzistenciu.
Piňa-coladové Smoothie
Suroviny:
- ½ hrnčeka vanilkového jogurtu
- ½ hrnčeka nesladeného kokosového mlieka
- ½ hrnčeka ananásových kúskov, ½ banánu
- 1 PL medu
- vanilka
Postup:
V mixéri dohladka rozmixujte jogurt, kokosové mlieko, ananás, banán, med a vanilku. Podávajte v pohári ozdobenom ananásom.
Kokosovo-jahodová krémová sóda
Suroviny:
- 3 hrnčeky rozpolených čerstvých jahôd
- 2/3 hrnčeka cukru
- 3/4 hrnčeka vychladeného kokosového mlieka
- 3 hrnčeky studenej sódy alebo perlivej minerálky
Postup:
V miske zmiešajte jahody s cukrom a dobre pomačkajte. Zmes rozdeľte do šiestich pohárov, do každého pridajte ľad, 2 PL kokosového mlieka, ½ – 1/3 hrnčeka sódy. Pred servírovaním drink dobre premiešajte.
Ak máte chuť na niečo ostrejšie, inšpirujte sa receptom na Bloody Mary.
Publikováno: 30. 7. 2020