Tipy na osviežujúce drinky

  • 0,5 kg očistenej a nakrájanej mrkvy,
  • 2 hrnčeky vody,
  • 3 hrnčeky ananásového alebo hroznového džúsu,
  • ¾ šálky citrónového džúsu,
  • studená voda,
  • ľad,
  • mesiačiky citrónu.

Na stredne veľkej panvici dajte do vody mrkvu a priveďte ju do varu. Pri miernom ohni povarte 30 min. Nechajte vychladnúť, dajte do mixéra, pridajte 1 hrnček ananásového džúsu a dobre rozmixujte. Nalejte do plastovej nádoby a vmiešajte aj zvyšný ananásový džús. V chladničke nechajte odstáť 24 hod. Ak zmes príliš zhustne, prilejte potrebné množstvo vody. Podávajte v pohári s ľadom a mesiačkom citrónu.

………………………………………………………………………………………………

*Rebarborová limonáda

Suroviny:

  • 3 stonky rebarbory – nakrájané,
  • 1 ½ hrnčeka cukru,
  • 5 hrnčekov vody,
  • 0,7 kg rozpučených jahôd,
  • 1 hrnček čerstvej citrónovej šťavy,
  • 5 veľkých citrónov.

Postup:

Rebarboru, vodu a cukor priveďte do varu. Odstavte z ohňa a vmiešajte jahody. Prikryte a nechajte 30 min. chladnúť. Prepasírujte zmes cez jemné sitko a nápoj dajte vychladiť. Vmiešajte citrónovú šťavu a podávajte s ľadom.

………………………………………………………………………………………………

 *Uhorková sangria

Suroviny:

  • 1 malý cukrový melón,
  • 1 uhorka bez jadierok,
  • 1 natenko nakrájaná limeta,
  • 12 mätových lístkov,
  • ¼ hrnčeka limetkového džúsu,
  • ¼ hrnčeka medu,
  • 7 dl vychladeného zeleného čaju al. polosladkého bieleho vína,
  • 1l studenej sódy.

Postup:

Melón rozkrojte na polovicu, vyberte jadierka, vydlabte a pokrájajte na tenké kúsky. Do väčšieho džbánu pridajte mätu, na tenké plátky nakrájanú uhorku a limetku. Prilejte limetový džús zmiešaný s medom. Pridajte víno alebo čaj. Nechajte chladiť aspoň 2 hod. Pred servírovaním pridajte studenú sódu.

………………………………………………………………………………………………

  • 3 hrnčeky ovocia (olúpaných a nakrájaných broskýň, jahôd, manga nakrájaného na kocky a červeného melónu),
  • ¾ hrnčeka citrónovej šťavy,
  • 1/4 hrnčeka pomarančového džúsu alebo bieleho rumu,
  • 2 PL práškového cukru,
  • 2 hrnčeky kociek ľadu.

V mixéri do hladka rozmixujte ovocie, citrónovú šťavu, džús a cukor. Postupne pridávajte kocky ľadu, kým nedosiahnete požadovanú hustotu. Podávajte v pohári ozdobenom ovocím.

………………………………………………………………………………………………

Iskrivé nealko

Perlivý broskyňový punč

Suroviny:

  • 3 hrnčeky vody,
  • 1 ½ šálky cukru,
  • broskyňová želatína,
  • 1l broskyňového kompótu,
  • 1,3 l broskyňového džúsu,
  • ½ šálky citrónového džúsu,
  • 2,5 l sódy alebo ginger ale.

Postup:

Na väčšej panvici rozpustite vo vode cukor a želatínu. Priveďte do varu a nechajte mierne vychladnúť. V mixéri rozmixujte broskyne. Broskyňové pyré zmiešajte v miske s želatínovým mixom, broskyňovým a citrónovým džúsom. Cez noc nechajte v mrazničke. Hodinu pred servírovaním zmes vyberte z mrazničky a vidličkou rozdeľte na malé kúsky. Kúsky dajte do väčšej karafy a zalejte studeným ginger ale alebo sódou. Miešajte, kým nedosiahnete kašovitú konzistenciu.

………………………………………………………………………………………………

*Citrónové šampanské

Suroviny:

  • 2 hrnčeky zamrazenej citronádovej sódy,
  • 2 PL zamrazenej citronády,
  • 1PL citrónového džúsu,
  • ľad,
  • mesiačik citrónu,
  • cukor.

Postup:

Rozmixujte citrónovú sódu, citronádu a džús. Okraj pohára potrite citrónom a namočte do cukru. Do pohára dajte ľad a nalejte nápoj.

………………………………………………………………………………………………

*Tropický dovolenkový Smoothie

Suroviny:

  • ½ šálky očisteného a nakrájaného manga,
  • ½ menšieho banánu, ktorý ste predtým pokrájali a dali zamraziť,
  • 1/3 hrnčeka vychladeného ananásového džúsu,
  • 1PL limetkovej šťavy,
  • ½ hrnčeka kociek ľadu.

Postup:

Do mixéra dajte mango, banán, ananásový džús a limetkovú šťavu. Rozmixujte do hladka. Postupne pridávajte ľad, kým nedosiahnete potrebnú konzistenciu.

………………………………………………………………………………………………

*Piňa-coladové Smoothie

Suroviny:

  • ½ hrnčeka vanilkového jogurtu,
  • ½ hrnčeka nesladeného kokosového mlieka,
  • ½ hrnčeka ananásových kúskov, ½ banánu,
  • 1PL medu,
  • vanilka.

Postup:

V mixéri dohladka rozmixujte jogurt, kokosové mlieko, ananás, banán, med a vanilku. Podávajte v pohári ozdobenom ananásom.

Jemná krémová chuť

Kokosovo-jahodová krémová sóda

Suroviny:

  • 3 hrnčeky rozpolených čerstvých jahôd,
  • 2/3 hrnčeka cukru,
  • 3/4 hrnčeka vychladeného kokosového mlieka,
  • 3 hrnčeky studenej sódy alebo perlivej minerálky.

Postup:

V miske zmiešajte jahody s cukrom a dobre pomačkajte. Zmes rozdeľte do šiestich pohárov, do každého pridajte ľad, 2 PL kokosového mlieka, ½ – 1/3 hrnčeka sódy. Pred servírovaním drink dobre premiešajte.