- 0,5 kg očistenej a nakrájanej mrkvy,
- 2 hrnčeky vody,
- 3 hrnčeky ananásového alebo hroznového džúsu,
- ¾ šálky citrónového džúsu,
- studená voda,
- ľad,
- mesiačiky citrónu.
Na stredne veľkej panvici dajte do vody mrkvu a priveďte ju do varu. Pri miernom ohni povarte 30 min. Nechajte vychladnúť, dajte do mixéra, pridajte 1 hrnček ananásového džúsu a dobre rozmixujte. Nalejte do plastovej nádoby a vmiešajte aj zvyšný ananásový džús. V chladničke nechajte odstáť 24 hod. Ak zmes príliš zhustne, prilejte potrebné množstvo vody. Podávajte v pohári s ľadom a mesiačkom citrónu.
………………………………………………………………………………………………
*Rebarborová limonáda
Suroviny:
- 3 stonky rebarbory – nakrájané,
- 1 ½ hrnčeka cukru,
- 5 hrnčekov vody,
- 0,7 kg rozpučených jahôd,
- 1 hrnček čerstvej citrónovej šťavy,
- 5 veľkých citrónov.
Postup:
Rebarboru, vodu a cukor priveďte do varu. Odstavte z ohňa a vmiešajte jahody. Prikryte a nechajte 30 min. chladnúť. Prepasírujte zmes cez jemné sitko a nápoj dajte vychladiť. Vmiešajte citrónovú šťavu a podávajte s ľadom.
………………………………………………………………………………………………
*Uhorková sangria
Suroviny:
- 1 malý cukrový melón,
- 1 uhorka bez jadierok,
- 1 natenko nakrájaná limeta,
- 12 mätových lístkov,
- ¼ hrnčeka limetkového džúsu,
- ¼ hrnčeka medu,
- 7 dl vychladeného zeleného čaju al. polosladkého bieleho vína,
- 1l studenej sódy.
Postup:
Melón rozkrojte na polovicu, vyberte jadierka, vydlabte a pokrájajte na tenké kúsky. Do väčšieho džbánu pridajte mätu, na tenké plátky nakrájanú uhorku a limetku. Prilejte limetový džús zmiešaný s medom. Pridajte víno alebo čaj. Nechajte chladiť aspoň 2 hod. Pred servírovaním pridajte studenú sódu.
………………………………………………………………………………………………
- 3 hrnčeky ovocia (olúpaných a nakrájaných broskýň, jahôd, manga nakrájaného na kocky a červeného melónu),
- ¾ hrnčeka citrónovej šťavy,
- 1/4 hrnčeka pomarančového džúsu alebo bieleho rumu,
- 2 PL práškového cukru,
- 2 hrnčeky kociek ľadu.
V mixéri do hladka rozmixujte ovocie, citrónovú šťavu, džús a cukor. Postupne pridávajte kocky ľadu, kým nedosiahnete požadovanú hustotu. Podávajte v pohári ozdobenom ovocím.
………………………………………………………………………………………………
Iskrivé nealko
Perlivý broskyňový punč
Suroviny:
- 3 hrnčeky vody,
- 1 ½ šálky cukru,
- broskyňová želatína,
- 1l broskyňového kompótu,
- 1,3 l broskyňového džúsu,
- ½ šálky citrónového džúsu,
- 2,5 l sódy alebo ginger ale.
Postup:
Na väčšej panvici rozpustite vo vode cukor a želatínu. Priveďte do varu a nechajte mierne vychladnúť. V mixéri rozmixujte broskyne. Broskyňové pyré zmiešajte v miske s želatínovým mixom, broskyňovým a citrónovým džúsom. Cez noc nechajte v mrazničke. Hodinu pred servírovaním zmes vyberte z mrazničky a vidličkou rozdeľte na malé kúsky. Kúsky dajte do väčšej karafy a zalejte studeným ginger ale alebo sódou. Miešajte, kým nedosiahnete kašovitú konzistenciu.
………………………………………………………………………………………………
*Citrónové šampanské
Suroviny:
- 2 hrnčeky zamrazenej citronádovej sódy,
- 2 PL zamrazenej citronády,
- 1PL citrónového džúsu,
- ľad,
- mesiačik citrónu,
- cukor.
Postup:
Rozmixujte citrónovú sódu, citronádu a džús. Okraj pohára potrite citrónom a namočte do cukru. Do pohára dajte ľad a nalejte nápoj.
………………………………………………………………………………………………
*Tropický dovolenkový Smoothie
Suroviny:
- ½ šálky očisteného a nakrájaného manga,
- ½ menšieho banánu, ktorý ste predtým pokrájali a dali zamraziť,
- 1/3 hrnčeka vychladeného ananásového džúsu,
- 1PL limetkovej šťavy,
- ½ hrnčeka kociek ľadu.
Postup:
Do mixéra dajte mango, banán, ananásový džús a limetkovú šťavu. Rozmixujte do hladka. Postupne pridávajte ľad, kým nedosiahnete potrebnú konzistenciu.
………………………………………………………………………………………………
*Piňa-coladové Smoothie
Suroviny:
- ½ hrnčeka vanilkového jogurtu,
- ½ hrnčeka nesladeného kokosového mlieka,
- ½ hrnčeka ananásových kúskov, ½ banánu,
- 1PL medu,
- vanilka.
Postup:
V mixéri dohladka rozmixujte jogurt, kokosové mlieko, ananás, banán, med a vanilku. Podávajte v pohári ozdobenom ananásom.
Jemná krémová chuť
Kokosovo-jahodová krémová sóda
Suroviny:
- 3 hrnčeky rozpolených čerstvých jahôd,
- 2/3 hrnčeka cukru,
- 3/4 hrnčeka vychladeného kokosového mlieka,
- 3 hrnčeky studenej sódy alebo perlivej minerálky.
Postup:
V miske zmiešajte jahody s cukrom a dobre pomačkajte. Zmes rozdeľte do šiestich pohárov, do každého pridajte ľad, 2 PL kokosového mlieka, ½ – 1/3 hrnčeka sódy. Pred servírovaním drink dobre premiešajte.