Korfu a Zakynthos: Unikátne grécke ostrovy ideálne na letnú dovolenku

Magazín

Veľkolepé zátoky a pláže snov, ktoré sú zakomponované do nádhernej krajiny ostrova Korfu, ako aj rustikálne olivové háje, drsné skaly a neprehliadnuteľná ukážka kvetov lákajú na tento druhý najväčší grécky ostrov dovolenkárov z celého sveta. Prostredie Zakynthosu, jedného z najjužnejších ostrovov pri západnom pobreží Grécka je obľúbenou turistickou destináciou pre milovníkov prírody a aktívnych dovolenkárov, ktorí oceňujú jedinečnú rozmanitosť krajiny. 

Osobitý ráz dodáva ostrovným pokladom nádherná flóra. Pre nadšencov vodných športov je v ponuke čarovný podmorský svet. Milovníci kultúry sa zas môžu tešiť na vzrušujúce architektonické skvosty s ich bohatou históriou.

Prečo ísť na dovolenku na Korfu alebo Zakynthos?

Korfu: Smaragdový ostrov plný gréckej kultúry a radosti zo života 

Pre znalých svetobežníkov nie je žiadnou novinkou, že po celom svete preslávené Korfu patrí k najviac zeleným ostrovom Grécka, ktorý lemuje viac ako 115 luxusných pláží. Pre tých, ktorí si chcú dovolenku spestriť príjemným výletom, na ktorom viac spoznajú okolie, je tu zaujímavé a ostrova Korfu hlavné mesto Kerkyra, ktoré je na zozname svetového dedičstva UNESCO. 

Príjemné klimatické podmienky oceníte nielen pri prechádzkach po meste a kúpaní sa na očarujúcich plážach, ale aj pri vychutnávaní lahodných olív, vína a iných tradičných miestnych pokrmov. Za zmienku určite stojí aj známe OUZO, ktoré sa po olivovom oleji radí k druhému najvýznamnejšiemu produktu Grécka, pričom najviac sa jeho výrobou preslávil ostrov Lesbos. 

Špecifickú chuť miestnemu alkoholu dodávajú nielen hrozienka, ale aj anízové semená, koriander, mäta a klinček. Kvalitu „anízovky“ podporuje aj voda bohatá na minerály a soli, viacnásobná destilácia a zhruba 40 dňové zretie v špeciálnych nádobách. 

Vďaka ideálnemu podnebiu na Korfu rastú vo voľnej prírode aj exotické rastliny ako mandarínka čínska a viac ako 30 druhov orchideí.

Zakynthos: Klenot Iónskeho mora

Ďalším ostrovným klenotom Grécka, ktorý sa oplatí navštíviť a užiť si na ňom dovolenku, je Zakynthos. Ide o druhý najjužnejší zo všetkých Iónskych ostrovov, priamo oproti západnému pobrežiu Peloponézu. Vnútrozemie ostrova je viac zamerané na poľnohospodárske činnosti. Cestovný ruch je zas sústredený v jeho východných a južných pobrežných oblastiach, kde sa nachádza aj väčšina dovolenkových hotelov. 

Pobrežie, ktoré nájdete na západe je viac strmé, bohaté na skalnaté útesy bez veľkého množstva turistov, ale aj pohodlného ubytovania. Veľký výber komfortných a romantických penziónov sa nachádza medzi Zakynthosom a zálivom Alykes. V oblasti Planos zasa nájdete na bezpečné a naozaj pohodlné leňošenie dlhšie úseky piesočnatej pláže. 

Zaujímavosti a pamiatky, ktoré vašu dovolenku spestria 

Zakynthos je zaujímavý nielen vďaka nádherným piesočnatým plážam a bujnej vegetácii, pre ktorú bol v minulosti označovaný za „kvet východu“, ale aj rovnako nádherným lokalitám a pamiatkam. 

Za návštevu počas dovolenky na Zakynthose určite stojí napríklad Zátoka pašerákov, ktorá sa radí medzi najznámejšie miesta v celom Grécku a pýši sa úchvatnou scenériou, ktorá inšpiruje nielen cestovateľov, ale aj spisovateľov. 

Modré jaskyne pri Skinari sú ďalším zaujímavým prírodným pokladom, ktorý môžete obdivovať len z paluby lode. Nevynechajte ani park „Ethniko Thalassio Parko Zakynthou“ na juhu ostrova, ktorý je domovom množstva chránených druhov, vrátane morských korytnačiek.

Do cestovného itinerára by ste mali zaradiť aj samotné mesto Zakynthos, v minulosti prevažne benátskeho typu, ktoré v roku 1953 spolu so susednou Kefalóniou podľahlo ničivému zemetraseniu. Dnešného návštevníka tu však už vítajú rovnaké dominanty ako pred katastrofou, pod čo sa podpísala rozsiahla a náročná rekonštrukcia mesta do pôvodného štýlu. 

Či už to bude mesto, pláž alebo romantická zátoka, Zakynthos aj Korfu vám ponúkajú na dovolenku a relax ideálne podmienky. Stačí si vybrať vhodnú turistickú lokalitu a nechať sa unášať krásou, pri ktorej sa zrelaxuje vaše telo aj myseľ.

Zdroj obrázkov: 2x Shutterstock (Simon Dannhauer, SCstock)