Pečená hus s lokšami

Sezóna husacích a kačacích lahôdok je tu. Pochutiť si na nich môžete v množstve reštaurácií. Tieto dobroty však nepatria medzi najlacnejšie. Ak chcete ušetriť, ale pochutiť si rovnako dobre, môžete si husacinku pripraviť aj doma. Vyskúšajte recepty, podľa ktorých varia aj šéfkuchári v tých najvychytenejších reštauráciách.

Pečená hus

Potrebujeme:

  • 1 mladú hus
  • soľ
  • mlieko
    • 1 dcl sladkej smotany
    • drvenú rascu
    • 2 jablká

    Postup: Hus očistíme a umyjeme. Potom ju zvnútra, aj zvonku dôkladne nasolíme a necháme v chlade stáť aspoň 12 hodín. Po odstátí zmyjeme soľ mliekom a do brušnej dutiny vložíme dve rozkrojené jablká. Hus posypeme drvenou rascou a dáme ju do keramického pekáča na mriežku. Podlejeme ju vodou, popicháme vidličkou a dáme piecť do predhriatej rúry asi na dve až tri hodiny. Počas pečenia hus často podlievame vlastnou šťavou. Asi v polovici pečenia hus otočíme a odoberieme prebytočný tuk. Pred koncom pečenia potrieme hus sladkou smotanou a ešte 5 minút prudko dopečieme.

Zemiakové lokše

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • soľ
  • 300 g polohrubej múky
  • 125 g rozpusteného masla

Postup: Uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s múkou, soľou a vypracujeme cesto. Na pomúčnenej doske vytvoríme z vypracovaného cesta valec, ktorý pokrájame na kolieska. Tie vyvaľkáme tak, aby nám vznikli tenké lokše. Každú lokšu popicháme nožom a opečieme z každej strany na suchej panvici. Hotové lokše môžeme z každej strany potrieť maslom.

Dusená červená kapusta

Potrebujeme:

  • 1 červenú kapustu
  • 1 cibuľu
  • olej
  • ocot
  • cukor
  • rascu
  • bobkový list

Postup:  Na zohriaty olej pridáme pokrájanú cibuľu, spoločne s rascou. Po chvíli pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Následne pridáme pokrájanú červenú kapustu, bobkový list a podlejeme trochou octu. Dusíme aspoň 30 minút, no podľa potreby aj viac.

Husacia pečeň

Potrebujeme:

  • husaciu pečeň
  • 1 cibuľu
  • bravčovú masť
  • 1 strúčik cesnaku
  • pažítku
  • majorán
  • korenie
  • soľ

Postup: Umytú pečeň pokrájame. Na oleji opražíme cibuľku a pridáme pokrájanú pečeň, ktorú opražíme z každej strany. Posolíme ju, okoreníme, pridáme majorán a pretlačený cesnak. Nezabudneme ju stále prevracať, aby neprihorela.