Pečená hus s lokšami – recept

Magazín

Pečená hus s lokšami je tradičná pochúťka, ktorá sa často podáva na sviatky, najmä na Vianoce a na Silvestra. Tento jedlo má svoje korene v slovenskej kuchyni, ale populárne sa stalo aj v iných krajoch sveta. Chuť pečenej husi je krásne bohatá a výrazná, v kombinácii s lokšami, ktoré sú zemiakovo-vajcovými plackami, vytvára jedinečnú chuťovú skúsenosť.

V dnešnej dobe mnoho ľudí považuje prípravu pečenej husi s lokšami za príliš náročnú a radšej ju objednávajú v reštauráciách. Avšak, ak máte trochu času a chuť, určite sa to oplatí

Pečená hus

Príprava pečenej husi s lokšami môže trvať niekoľko hodín, ale výsledok určite stojí za to. Začíname tým, že hus dôkladne umyjeme a osušíme. Potom ju osolíme z vonkajšej aj vnútornej strany, potrieme mletým čiernym korením zmiešaným s olivovým olejom a naplníme ju kúskami cibule a cesnaku.

Pečieme ju v rúre asi 2,5 – 3 hodiny, kým nebude zlatistá a dokonale upiecena. Po vybratí z rúry ju necháme chvíľu oddýchnuť, aby sa šťava rovnomerne rozložila, a nakrájame na porcie.

Suroviny:

  • 1 hus
  • soľ
  • 1 dcl sladkej smotany
  • 2 jablká
  • drvená rasca

Postup

  1. Hus očistíme a umyjeme.
  2. Potom ju zvnútra, aj zvonku dôkladne nasolíme a necháme v chlade stáť aspoň 12 hodín.
  3. Po odstátí zmyjeme soľ mliekom a do brušnej dutiny vložíme dve rozkrojené jablká. Hus posypeme drvenou rascou a dáme ju do keramického pekáča na mriežku.
  4. Podlejeme ju vodou, popicháme vidličkou a dáme piecť do predhriatej rúry asi na dve až tri hodiny. Počas pečenia hus často podlievame vlastnou šťavou.
  5. Asi v polovici pečenia hus otočíme a odoberieme prebytočný tuk.
  6. Pred koncom pečenia potrieme hus sladkou smotanou a ešte 5 minút prudko dopečieme.

Zemiakové lokše

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • soľ
  • 300 g polohrubej múky
  • 125 g rozpusteného masla

Postup:

  1. Uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s múkou, soľou a vypracujeme cesto.
  2. Na pomúčenej doske vytvoríme z vypracovaného cesta valec, ktorý pokrájame na kolieska. Tie vyvaľkáme tak, aby nám vznikli tenké lokše.
  3. Každú lokšu popicháme nožom a opečieme z každej strany na suchej panvici.
  4. Hotové lokše môžeme z každej strany potrieť maslom.

Dusená červená kapusta

Suroviny:

  • 1 červená kapusta
  • 1 cibuľa
  • olej
  • ocot
  • cukor
  • rasca
  • bobkový list

Postup:

  1. Na zohriaty olej pridáme pokrájanú cibuľu, spoločne s rascou.
  2. Po chvíli pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať.
  3. Následne pridáme pokrájanú červenú kapustu, bobkový list a podlejeme trochou octu.
  4. Dusíme aspoň 30 minút, no podľa potreby aj viac.

Husacia pečeň

Suroviny:

  • husacia pečeň
  • 1 cibuľa
  • bravčová masť
  • 1 strúčik cesnaku
  • pažítka
  • majorán
  • korenie
  • soľ

Postup:

  1. Umytú pečeň pokrájame.
  2. Na oleji opražíme cibuľku a pridáme pokrájanú pečeň, ktorú opražíme z každej strany.
  3. Posolíme ju, okoreníme, pridáme majorán a pretlačený cesnak.
  4. Nezabudneme ju stále prevracať, aby neprihorela.

TIP: K tomuto tradičnému jesennú jedlu sa ako zákusok výborne hodí chrumkavý jablkový koláč.

Toto tradičné jedlo má nielen vynikajúcu chuť, ale aj bohatú históriu. Na Slovensku sa pečená hus s lokšami podávala na rôznych slávnostiach a sviatkoch už od stredoveku. Pečenie husi bolo kedysi spoločenskou udalosťou, ktorú hostiteľ vždy privítal, pretože to znamenalo, že jeho hostia sú naozaj dôležití.