Hydinový perkelt

Kuracie žalúdky nakrájame na malé kocky. Očistené 2 stredne veľké cibule nasekáme najemno, opražíme na oleji do sklovita, vložíme žalúdky a restujeme ich, pridáme soľ, červenú mletú sladkú papriku, premiešame a zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme 5 guličiek nového korenia a v tlakovom hrnci dusíme asi 1 ½ hodiny. Hrniec schladíme pod studenou tečúcou vodou, otvoríme a ďalej varíme. Z mlieka a hladkej múky si pripravíme zátrepku ( 2 dl mlieko a 1 kopcom lyžica hladkej múky), ktorú za stáleho miešania privedieme do varu, pridáme 30% smotanu a prevaríme. Podávame s haluškami.

Suroviny

– Kuracie žalúdky alebo srdiečka – Cibuľa – Hladká múka – Olej – Mlieko – Smotana na varenie ( 30% tuku) – Mletá červená paprika – Soľ

– Nové korenie

Ako pripraviť nokerle

Polohrubú múku zmiešame s 1 vajcom a vodou, pridáme štipku soli. Vypracujeme si vláčne (polotuhé) cesto, ktoré si dáme na lopatku a nožom odkrajujeme kúsky do osolenej vriacej vody. Po vyplávaní na povrch ich scedíme, prepláchneme teplou vodou a odkvapkané vložíme do misy. Ešte teplé ich prelejeme olejom a premiešame (nebudú sa tak lepiť). Prebytočné halušky sú dobré so slaninkou s vajcom, tvarohom, škoricou a cukrom….

Suroviny na nokerle (halušky)

– Polohrubá múka – Vajce – Voda

– Soľ

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa.