
Wellness Slovensko – luxusný pobyt pre dvoch, najlepšie hotely v Tatrách a v okolí Bratislavy
Levanduľový sirup je sladký a aromatický sirup, ktorý si ľahko pripravíte doma. Môže sa použiť na dodanie jemnej a osviežujúcej kvetinovej príchuti rôznym nápojom a dezertom a je to skvelý spôsob, ako predviesť jedinečnú chuť levandule.
Na výrobu domáceho levanduľového sirupu budete potrebovať niekoľko jednoduchých ingrediencií: čerstvé alebo sušené kvety levandule, cukor, vodu a citrónovú šťavu. Kvety levandule si môžete zozbierať z vlastnej záhrady alebo si ich môžete kúpiť na miestnom farmárskom trhu alebo v špecializovanom obchode s potravinami.
V posledných rokoch si voňavá levanduľa našla svoje stabilné miesto nielen v našich záhradách, ale pomaly sa začína udomácňovať aj v kuchyni.
Táto drobná liečivá bylinka pochádzajúca zo Stredomoria je typická svojou výraznejšou sladko-korenistou vôňou. Vďaka harmonickému vyváženiu chuti a vône je ideálna na dochutenie všetkých sladkých dobrôt, akými sú napríklad dezerty, palacinky, zmrzlina či miešané nápoje. Je tiež zaujímavým doplnkom v zdravom nepečenom cheesecakeu.
Veľmi obľúbený je aj osviežujúci levanduľový sirup, ktorý si môžete doma pripraviť podľa tohto jednoduchého receptu.
Medzi najznámejšie priaznivé účinky levandule patria:
Ak si chcete pripraviť zdravšiu verziu sirupu, použite trstinový alebo kokosový cukor. Treba však počítať s tým, že sirup potom nebude mať klasickú ružovo-fialovú farbu, ale skôr medovo-škoricový nádych.
Publikováno: 29. 12. 2021
© 2025 iCestovanie.sk | Nakódoval leoslang.cz