Domáci levanduľový sirup

Magazín

Levanduľový sirup je sladký a aromatický sirup, ktorý si ľahko pripravíte doma. Môže sa použiť na dodanie jemnej a osviežujúcej kvetinovej príchuti rôznym nápojom a dezertom a je to skvelý spôsob, ako predviesť jedinečnú chuť levandule.

Na výrobu domáceho levanduľového sirupu budete potrebovať niekoľko jednoduchých ingrediencií: čerstvé alebo sušené kvety levandule, cukor, vodu a citrónovú šťavu. Kvety levandule si môžete zozbierať z vlastnej záhrady alebo si ich môžete kúpiť na miestnom farmárskom trhu alebo v špecializovanom obchode s potravinami.

V posledných rokoch si voňavá levanduľa našla svoje stabilné miesto nielen v našich záhradách, ale pomaly sa začína udomácňovať aj v kuchyni.

Táto drobná liečivá bylinka pochádzajúca zo Stredomoria je typická svojou výraznejšou sladko-korenistou vôňou. Vďaka harmonickému vyváženiu chuti a vône je ideálna na dochutenie všetkých sladkých dobrôt, akými sú napríklad dezerty, palacinky, zmrzlina či miešané nápoje.

Veľmi obľúbený je aj osviežujúci levanduľový sirup, ktorý si môžete doma pripraviť podľa tohto jednoduchého receptu.

Ingrediencie:

  • 1,5 l vody
  • 100 g na jemno posekaných levanduľových kvetov (čerstvých alebo sušených)
  • 1 kg cukru
  • 1 chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky
  • 30 g kyseliny citrónovej
  • gázu alebo jemné sitko
  • hrniec alebo veľkú sklenenú nádobu / pohár na lúhovanie
  • čisté vysterilizované fľaše

Postup

  • Na jemno posekané kvety levandule vložte do hrnca s vriacou vodou, pridajte cukor a miešajte až až kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Pridajte kyselinu citrónovú a plátky citróna. Hrniec alebo fľašu prikryte čistou utierkou alebo sterilnou gázou a nechajte lúhovať pri izbovej teplote 2 dni. Macerát premiešajte každý deň čistou vareškou.
  • Na tretí deň zlejte sirup cez sitko alebo gázu do čistých vysterilizovaných sklenených  nádob a dôkladne uzavrite. Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste. Keďže takto pripravený sirup nie je sterilizovaný, odporúča sa skonzumovať do 3 až 4 týždňov.

Priaznivé účinky levanduľového sirupu

Medzi najznámejšie priaznivé účinky levandule patria:

  • upokojenie nervovej sústavy
  • zmierňovanie podráždenia a nervozity
  • priaznivo vplýva na funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy
  • uvoľnenie žalúdka a čriev
  • podpora prirodzeného trávenia a tvorby žlče

Ak si chcete pripraviť zdravšiu verziu sirupu, použite trstinový alebo kokosový cukor. Treba však počítať s tým, že sirup potom nebude mať klasickú ružovo-fialovú farbu, ale skôr medovo-škoricový nádych.