Bravčové v haruľovom cestíčku

Magazín

Jedlo je kaloricky výdatné a extrémne chutné. Už po dvoch-troch konzumáciách sa vytvára závislosť. Vhodné na obed, alebo večeru pre fyzicky pracujúceho človeka. Občas si môžu dovoliť prehrešiť sa voči svojim zásadám a ochutnať tento pokrm aj prívrženci zdravej výživy a nič nerobenia. Hneď potom musia zintenzívniť svoje diéty a detoxikačné programy. Normálnemu stravníkovi, ktorý v potu tváre sadá k stolu toto jedlo padne na zdravie.

Haruľa verzus zemiaková placka

Niektoré regióny Slovenska asi nebudú rozumieť slovu “haruľa”. Jedná sa o fajnovú záležitosť zo zemiakového cesta. Ak si myslíte, že ide o zemiakovú placku, tak ste dosť blízko, ale musíte hádať ďalej zima, zima, zima … Haruľa je haruľa a zemiaková placka je zemiaková placka. A palacinka ? Hehehe, tak na tom si tiež niekedy pochutnáme. Bravčové v haruľovom cestíčku nie je ani bravčové soté v zemiakovej placke, je to akási hrubšia placka haruľovej konzistencie, v ktorej sú zaliate kúsky opečeného mäsíčka. Hlavný rozdiel, ktorým sa líši haruľa od zemiakovej placky je v použití múky. V haruli nie je, resp. sa dáva len minimum múky, zatiaľ čo placka je silne nabúchaná múkou. Ďalším dôležitým rozdielom je spôsob pečenia. Placky sa robia na liatinovej platni bez masti resp. s minimom masti, zatiaľ čo haruľa musí počas pečenia plávať v masti. Ďalšie meditovanie nad rozdielmi placka-haruľa je prípustné. Veď na Slovensku platí skoro tak, že čo iná dolina, to iná receptúra, alebo ešte presnejšie každá poriadna slovenská kuchyňa je originálom. Na blogu Slovenská kuchyňa navyše platí: každý má pravdu, každý recept má svoje kúzlo.

Nuž začnime s prípravou, skôr než nás hlad začne mučiť – Bravčové v haruľovom cestíčku:

Ako pripraviť Bravčové v haruľovom cestíčku

Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na tuku, pridáme mäso, červenú mletú sladkú papriku, čierne korenie, 1 feferón alebo čili papričku. Všetko spolu orestujeme, podlejeme a prikryté dusíme. Keď je mäso mäkké odkryjeme a necháme vývar vypariť (alebo oddelíme a mimo dorobíme omáčku). Očistené zemiaky nastrúhame na zemiakovom strúhadle do misy, pridáme 1 lyžicu kopcom polohrubej múky (na cca 1 kg zemiakov), vajce, soľ, majorán, pretlačený cesnak, na masti opraženú nasekanú cibuľu a všetko premiešame. Do vzniknutého cestíčka vložíme kúsky duseného mäsa a znovu premiešame. Takto pripravenú hmotu pečieme na panvici, alebo plechu na rozpálenom tuku formujeme hrubšie harule, ktoré pri podávaní ochutíme kyslou smotanou, do ktorej sme pridali pretlačený cesnak a štipku soli. Oblížete sa aj za ušami ????

Suroviny

– Bravčové mäso ( podľa výberu) – Zemiaky – Cibuľa – Cesnak – Polohrubá múka – Olej alebo masť – Soľ – Červená mletá paprika – Čierne korenie – Majoránka

– Kyslá smotana

Alternatívy, vylepšenia

Vyskúšajte malú zmenu, podávajte so zahustenou smotanovou omáčkou, vyrobenou z mäsového výpeku. Takýto variant uprednostnia priaznivci “… soté v cestíčku”

Poznámka

Odporúčame pred hlavným chodom podávať polievku, výborne sa hodí cesnačka, alebo frankfurtská. Susedia za riekou Moravou možno budú rozumieť slovu haruľa = barchest (najmä Hanáci).

Tipy, triky, fígle

Kvalita harule sa dá vylepšiť cibuľkou. Ako je uvedené vyššie v postupe prípravy, do cesta nedávame surovú nakrájanú, ani nastrúhanú cibuľu. Cibuľku nadrobno nasekáme a osmažíme do zlatista na masti. Scedíme a necháme vychladnúť. Takúto cibuľku zapracujeme do nastrúhaných zemiakov. Od surovej cibule má haruľa totiž horkastú príchuť. Fígeľ spočíva aj v použití múky. Múka sa nepoužíva, resp. minimálne. Závisí to od kvality zemiakov a ich vodnatosti. Vodnatejšie nastrúhane zemiaky zaprášime polohrubou múkou, množstvo jedna maximálne dve kopcovité lyžice polohrubej múky na kilo zemiakov. Inak dostačujúcim pojivom v haruľovom ceste je vajce a škrob zo zemiakov. Vodnatejšie zemiaky nezlievame práve kvôli škrobu, ale poprášime múkou, zemiakový škrob je žiadúca hodnota.

Vhodný aperitív pred jedlom je borovička, alebo niečo iné hrejivé. Množstvo max. jeden-dva štamperlíky. Po jedle nepite aspoň 20-30 minút, ak musíte, prospešnejšie budú teplé nápoje, než studené pivo či voda. Na zápitok sa hodí aj červené víno.

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa.