Bravčové pečené koleno s hubami

Koleno umyjeme a vykostíme. Kožu narežeme na štvorcovú mriežku asi 2×2 cm. Takto pripravené ho vložíme do pekáča kožou nadol, osolíme, okoreníme. Na panvici si roztopíme bravčovú masť do ktorej vložíme huby nakrájané na väčšie kusy spolu s cibuľou nakrájanou na hrubšie polkolieska. Krátko podusíme aby cibuľa bola polosurová, zmes dáme na koleno, podlejeme vodou (toľko aby sa počas pečenia neodparila – nedolievame). Pečieme zakryté druhým pekáčom, alebo alobalom asi 2 hodiny. Po 2 hodinách vytiahneme pekáč z rúry, mäso otočíme hore kožou a odkryté pečieme ešte 15 minút, kým kožička nechytí pekné sfarbenie. Podávame so zemiakmi, alebo chlebom. K pečenému kolenu je možné podávať kyslé uhorky, kyslú kapustu, čalamádu, chreňovú pastu, feferónky a podobne, podľa chuti.

Suroviny

– Bravčové koleno – Hríby alebo šampiňóny – Bravčová masť – Cibuľa – Soľ – Čierne mleté korenie

– Hubové korenie

Recept zaslala Gertrúda Zvolenská

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa.