Bravčové pečené koleno s hubami – recept

Magazín

Pečené bravčové koleno s hubami je sýte a chutné jedlo, ktoré je obľúbené v mnohých európskych krajinách vrátane Nemecka, Rakúska a Českej republiky. Je to ideálne jedlo na zvláštnu príležitosť alebo príjemnú rodinnú večeru, ktoré určite uspokojí aj tie najväčšie chúťky.

Na prípravu tohto pokrmu budete potrebovať bravčové koleno, čo je veľký a mäsitý kus bravčového mäsa. Bravčové koleno sa najprv ochutí soľou, korením a inými koreninami a potom sa pečie v rúre, kým nie je zvonka zlatisté a chrumkavé a zvnútra mäkké a šťavnaté.

Okrem bravčového mäsa sa do tohto pokrmu pridáva aj veľké množstvo húb, ktoré mu dodávajú lahodnú zemitú chuť a mäsitú štruktúru. Huby sa varia v bohatej a aromatickej omáčke, ktorá sa pripravuje z výpeku z pečeného bravčového mäsa, ako aj z ďalších prísad, ako je cibuľa, cesnak a bylinky.

Pri podávaní sa pečené bravčové koleno nakrája na hrubé plátky a podáva sa s hubami a omáčkou. K tomuto jedlu sa často podávajú tradičné prílohy, ako je kyslá kapusta, knedľa alebo zemiaky. Ako vynikajúca gurmánska príloha poslúžia aj gratinované zemiaky.

Jedlo na každú príležitosť

Pečené bravčové koleno so šampiňónmi je klasické a upokojujúce jedlo, ktoré sa hodí na každú príležitosť. Jeho príprava je pomerne jednoduchá, hoci si vyžaduje určitý čas a trpezlivosť. Pečenie bravčového kolena môže trvať niekoľko hodín, preto je najlepšie naplánovať si ho dopredu a nechať si dostatok času na prípravu.

Jednou zo skvelých vlastností tohto pokrmu je, že sa dá veľmi dobre prispôsobiť. Koreniny a dochucovadlá môžete upraviť podľa svojej chuti a môžete tiež experimentovať s rôznymi druhmi húb alebo inej zeleniny. Môžete dokonca skúsiť pridať do omáčky trochu piva alebo vína, aby ste dosiahli väčšiu hĺbku chuti.

Bravčové koleno je tiež súčasťou receptu na tlačenku, ktorá je takisto obľúbenou pochúťkou.

Ako sladkú bodku po tomto výdatnom jedle, ktorým pečené bravčové koleno bezpochyby je, zvoľte napríklad chutný banánový chlieb.

Recept na pečené bravčové koleno s hubami

Pečené bravčové koleno so šampiňónmi je ideálne na špeciálnu príležitosť alebo príjemnú rodinnú večeru. Je jednoduché na prípravu a veľmi prispôsobivé, takže je univerzálnou a príjemnou voľbou pre každého kuchára. Či už ste skúsený kuchár alebo začiatočník v kuchyni, toto jedlo určite urobí dojem na vašich hostí a zanechá v nich pocit spokojnosti a uspokojenia.

Suroviny

  • Bravčové koleno
  • Hríby alebo šampiňóny
  • Bravčová masť
  • Cibuľa
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Hubové korenie

Postup

  1. Koleno umyjeme a vykostíme. Kožu narežeme na štvorcovú mriežku asi 2×2 cm. Takto pripravené ho vložíme do pekáča kožou nadol, osolíme, okoreníme.
  2. Na panvici si roztopíme bravčovú masť do ktorej vložíme huby nakrájané na väčšie kusy spolu s cibuľou nakrájanou na hrubšie polkolieska. Krátko podusíme aby cibuľa bola polosurová, zmes dáme na koleno, podlejeme vodou (toľko aby sa počas pečenia neodparila – nedolievame).
  3. Pečieme zakryté druhým pekáčom, alebo alobalom asi 2 hodiny. Po 2 hodinách vytiahneme pekáč z rúry, mäso otočíme hore kožou a odkryté pečieme ešte 15 minút, kým kožička nechytí pekné sfarbenie. Podávame so zemiakmi, alebo chlebom. K pečenému kolenu je možné podávať kyslé uhorky, kyslú kapustu, čalamádu, chreňovú pastu, feferónky a podobne, podľa chuti.

TIP: Ak máte bohaté zásoby sušených hríbov môžete ich použiť aj do praženice s hubami.