Jedno z najtradičnejších slovenských jedál – zemiakové placky. Jednoduchá a nenáročná pochúťka, ktorá však vždy poteší chuťové bunky a navodí pocit domácej pohody. Konzumovať ich možno na stovky spôsobov. Vyskúšať môžete majoránkovo-cesnakové, s kuracím mäskom, či pečenú „haruľu“ v rúre s opečenou slaninkou.
Majoránkovo-cesnakové placky
Potrebujeme:
- 8 väčších zemiakov
- 8 strúčikov cesnaku
-
- 2 kopcovité lyžice hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 lyžicu majoránky
- soľ
- korenie
- domácu masť
- kúsok slaniny podľa chuti
Postup: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme koreniny, vajcia, pretlačený cesnak a premiešame. Ďalej pridáme múku a dobre premiešame. V panvici rozpustíme domácu masť, naberačkou naberieme zmes a v panvici vytvarujeme placky, ktoré opečieme z obidvoch strán.
V rúre pečená „haruľa“ so slaninkou
Potrebujeme:
- 7 väčších zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 vajcia
- soľ
- korenie
- mletú rascu
- olej
- kúsok slaniny podľa chuti
- zakysanku
Postup: Zemiaky nastrúhame na strúhadle, alebo kuchynskom robote a dáme do misky. Posypeme ich koreninami, pridáme vajcia a múku. Zmiešame, vylejeme na vymastený plech a dáme upiecť do rúry na teplotu 170 °C na asi pol hodinu, alebo kým nebude hotová. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a pokrájame ako koláč na väčšie štvorce. Slaninu pokrájame na kúsky a opečieme na oleji. Haruľu podávame so slaninkou a zakysankou.