Zemiaková placka

Magazín

Jedno z najtradičnejších slovenských jedál – zemiakové placky. Jednoduchá a nenáročná pochúťka, ktorá však vždy poteší chuťové bunky a navodí pocit domácej pohody. Konzumovať ich možno na stovky spôsobov. Vyskúšať môžete majoránkovo-cesnakové, s kuracím mäskom, či pečenú „haruľu“ v rúre s opečenou slaninkou.

Majoránkovo-cesnakové placky

Potrebujeme:

  • 8 väčších zemiakov
  • 8 strúčikov cesnaku
    • 2 kopcovité lyžice hladkej múky
    • 2 vajcia
    • 1 lyžicu majoránky
    • soľ
    • korenie
    • domácu masť
    • kúsok slaniny podľa chuti

    Postup: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme koreniny, vajcia, pretlačený cesnak a premiešame. Ďalej pridáme múku a dobre premiešame. V panvici rozpustíme domácu masť, naberačkou naberieme zmes a v panvici vytvarujeme placky, ktoré opečieme z obidvoch strán.

V rúre pečená „haruľa“ so slaninkou

Potrebujeme:

  • 7 väčších zemiakov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • mletú rascu
  • olej
  • kúsok slaniny podľa chuti
  • zakysanku

Postup: Zemiaky nastrúhame na strúhadle, alebo kuchynskom robote a dáme do misky. Posypeme ich koreninami, pridáme vajcia a múku. Zmiešame, vylejeme na vymastený plech a dáme upiecť do rúry na teplotu 170 °C na asi pol hodinu, alebo kým nebude hotová. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a pokrájame ako koláč na väčšie štvorce. Slaninu pokrájame na kúsky a opečieme na oleji. Haruľu podávame so slaninkou a zakysankou.