Štrbské pleso ponúka turistické vyžitie počas celého roka

Magazín

Sú niektoré unikátne miesta, ktoré si nepotrpia na sezónnosť. A je dobré skonštatovať, že takéto turistické lokality nájdeme aj na Slovensku. Vďaka tejto unikátnej vlastnosti to tam žije naozaj celoročne, a rovnako počas celého roka majú návštevníci k dispozícii kvalitný servis z pohľadu ubytovania, služieb a gastronómie. Medzi takéto miesta rozhodne patrí Štrbské pleso. Stačí, ak tam pôjdete v decembri a potom v auguste, aby ste si porovnali počet návštevníkov. Že je veľmi podobný? Presne to potvrdzuje fakt, že druhé najväčšie pleso na Slovensku láka v každom ročnom období. 

Začíname priamo na plese

Máte chuť stráviť víkend v područí Tatier a ako svoju primárnu destináciu ste si zvolili práve Štrbské pleso? Tak ste spravili dobrú voľbu. V prospech tejto lokality hovorí dobrá dostupnosť i široké možnosti z pohľadu ubytovania či dobrej gastronómie. Na Štrbské pleso sa pohodlne dostanete aj zubačkou zo Štrby či elektrickou železnicou. Z pohľadu výletov by sme odporúčali, aby ste začali priamo tam, kde sa nachádzate, čiže na druhom najväčšom plese na Slovensku, ktoré má rozlohu bezmála 20 hektárov. Je ťažké písmenami opisovať, aké to je, keď sa prechádzate po obľúbenom okruhu, kopírujúcim obvod plesa. Na jednej strane je tu totiž pokojná voda v jazere, na druhej neskutočný výhľad na tatranské končiare a okolitú panorámu. Toto jednoducho treba zažiť. V rámci prechádzky okolo plesa môžete zastavovať na náučnom chodníku, pozrieť si jedinečný skokanský mostík či vyjsť na vyššie položené miesto pri známom hoteli, odkiaľ je výhľad na celú kotlinu v područí Tatier. Na jar či v lete si dávajte pri chôdzi pozor, nakoľko okolo plesa migrujú žaby, čo je na jednej strane zaujímavé najmä pre deti, na druhej by bola škoda, ak by ste na žabu nechtiac stúpili. 

Turistické ciele v okolí

V zime je to zrejme jasné – väčšina turistov prichádza na Štrbské pleso a do Tatier vo všeobecnosti za lyžovaním. Mimo zimnej sezóny sa však na Štrbskom plese dá čo-to robiť. Aj preto sú ubytovacie kapacity či reštaurácie v prevádzke celoročne. Celkovo ubytovanie na Štrbskom plese ponúka dostatok možností a kapacít pre turistov. V blízkom i vzdialenejšom okolí plesa je viacero turistických cieľov. Ak ste sa vydali na dovolenku s vaším životným partnerom, určite odporúčame Jazierka lásky, ktoré sa nachádzajú neďaleko od hlavného parkoviska. Je to miesto s čarovnou atmosférou, priam ideálne pre zamilované páry. Ak máte radi výhľady, môžeme odporučiť tzv. Vežu snov, ktorá sa nachádza priamo na Štrbskom plese. Nastupujete na ňu už vo výške 1 367 metrov nad morom, a samotná výška konštrukcie je 53 metrov. A asi neprekvapí ani to, že ak hľadáte najvyššie položené klimatické slovenské kúpele, nájdete ich práve Štrbskom plese. Nielen tí najmenší ocenia Veveričí lanový park, ktorý ponúka vyžitie z pohľadu športu i zábavy. 

Či radšej túra?

Letná sezóna je obľúbená vďaka možnosti turistických túr po chodníkoch, ktoré sú v zime z pohľadu bezpečnosti uzavreté. Približne hodinku vzdialené je Popradské pleso, ktoré je doslova ľadové. Teplota vody tam nepresahuje 16 stupňov, hladina si drží nádych žltozelenej farby. Ďalej je tu vodopád Skok, ďalší vyhľadávaný cieľ, ktorý je dobre prístupný a dá sa navštevovať celoročne. Stredne náročnú túru pre skúsenejších turistov predstavuje výstup na Kôprovský štít s pekným výhľadom na okolie. Možností je teda fakt dostatok. Stačí dobre a lacno sa ubytovať, a užiť si dovolenku na Štrbskom plese najlepšie ako sa dá. 

Nezabúdajte na bezpečnosť

Dobrá dovolenka by však mala byť aj o tom, že sa z nej vrátite v rovnakom zdraví, v akom ste na ňu odchádzali, resp. sa cítite fyzicky i mentálne ešte lepšie. Ak teda cestujete autom, nezabúdajte na potrebné PZP poistenie, ktoré predstavuje absolútne nevyhnutný predpoklad, ak sa chcete vydať s autom na cesty. Myslieť treba aj na platnú technickú a emisnú kontrolu. Pokuta za STK totiž chodí automaticky a môže dosiahnuť až 330 eur.

Zdroj obrázku: Diachuk Vasyl / Shutterstock.com