Nádherné alpské mesto: 9 najlepších atrakcií v Trente

Magazín

Trento sa nachádza v širokom ľadovcovom údolí na rieke Adige v severnom Taliansku. Je to jedno z menej známych talianskych miest, ale je známe svojimi útulnými námestiami, stredovekými vežami a jedinečnými freskami. Trento je ideálnym miestom na objavovanie početných jazier, hôr a hradov.

Turistická popularita Trenta nie je spôsobená len jeho dlhou históriou. Aj online kasíno slovensko ponúka na hranie automaty venované tomuto mestu. Mimochodom, slovenské herne ponúkajú svojim klientom jedinečnú príležitosť zarobiť si na vlastnú dovolenku. Kasínové uvítacie bonusy dávajú novému hráčovi náskok a zvyšujú šancu na výhru až na 99 %.

Piazza del Duomo

Toto je jedno z najkrajších námestí na svete. Jednou z atrakcií sú tu domy Cazzuffi a Rella, dve rezidencie, ktoré sú nádherne zdobené freskami. V strede námestia sa nachádza Neptúnova fontána, kde môžete vidieť tritóny, morské koníky a rôzne iné sochy.

Katedrála San Vigilio

Táto náboženská stavba je zasvätená patrónovi mesta, svätému Vigiliovi. V roku 1212 poveril biskup Federico Vanga Adama Aronja vypracovaním projektu katedrály. V jej výstavbe pokračovali v nasledujúcich storočiach d’Aronjoví potomkovia. Pôvodný plán bol v maximálnej možnej miere dodržaný, ale vzhľadom na vývoj vtedajších stavebných technológií sa vykonalo mnoho zmien. Na severnej strane katedrály sa nachádza bohato zdobená Biskupská brána.

Diecézne múzeum Trident

Diecézne múzeum Trident sa nachádza v bývalých sálach prvej biskupskej rezidencie, ktorá bola postavená vedľa katedrály San Vigilio. Múzeum, ktoré sa tu dnes nachádza, bolo vybudované v roku 1903 s konkrétnym cieľom zachovať sakrálne umelecké dedičstvo Tridentskej diecézy. Nachádzajú sa v ňom exponáty z tridentských kostolov od 11. do 19. storočia. Múzeum ponúka aj jedinečný výhľad na neďalekú katedrálu.

Prielom Ponte Alto

Prielom Ponte Alto je skutočným inžinierskym výkonom, ktorý bol postavený na ochranu mesta pred silnými prúdmi rieky Fersina. Táto rieka už mnoho rokov ohrozuje a poškodzuje časti mesta Trento. Sila rieky je taká silná, že za tisíce rokov vytvorila obrovský hlboký kaňon. Od roku 1500 sa uskutočnili rôzne pokusy o spomalenie toku rieky, aby sa mesto ochránilo pred záplavami, ale jej sila strhávala budovy. V roku 1980 bola oblasť z bezpečnostných dôvodov uzavretá, ale rekonštrukcia v roku 2015 viedla k opätovnému otvoreniu tejto veľmi obľúbenej turistickej atrakcie. Môžete tu vidieť dva nádherné 40 metrov vysoké vodopády, ktoré pretínajú Ed Rock.

Múzeum vedy

Toto ohromujúce múzeum navrhol taliansky hviezdny architekt Renzo Piano. Je to jedno z najvýznamnejších prírodovedných múzeí v Európe a jedna z najlepších atrakcií v Trente. Od veľkej strešnej terasy návštevníci pomaly schádzajú po každom zo 6 poschodí, ktoré slúžia ako metafora hory. Na každom poschodí sú predstavené rôzne druhy voľne žijúcich živočíchov, ktoré prežívajú v tejto nadmorskej výške na Zemi. Na spodnom poschodí múzea sa nachádzajú exponáty veľrybích kostier a dinosaurích kostí.

Torre Trombu a Torre Verde

V centre Trenta sú strategicky roztrúsené početné stredoveké veže, ktoré pochádzajú z 12. storočia. Dobrým spôsobom, ako preskúmať Trento, je vyhľadať tieto veže, ktoré odolali skúške času. Torre Tromba bola postavená v 12. storočí rodinou Buonmartino, ktorá dala začiatkom 13. storočia postaviť budovu v susedstve veže. Od konca 18. storočia približne do roku 1860 sa využívala ako väzenie.

Žiaľ, táto veža je pre návštevníkov zatvorená, ale na ulici, na ktorej sa nachádza, sa nachádzajú krásne farebné budovy. Torre Verde sa nachádza v severovýchodnom rohu starých mestských hradieb. Táto veža pôvodne stála na brehu rieky Adige až do roku 1858, keď bola dokončená rektifikácia rieky, čím sa stala dôležitým stanovišťom strážiacim severnú hranicu. Je tiež uzavretá pre návštevníkov, ale zostáva dôležitou pamiatkou Trenta.

Torre Vanga

Jednou z veží, ktoré môžete navštíviť, je Torre Vanga. Táto stredoveká veža bola západnou baštou mestských hradieb. Knieža-biskup Federico Vanga ju postavil na mieste už existujúceho opevnenia v prvých rokoch svojho biskupského pôsobenia.

Pôvodne sa tu nachádzal chránený drevený most, ktorý spájal vežu s protiľahlým brehom rieky, kde sa nachádzalo izolované opátstvo San Lorenzo. Počas povstania v roku 1407 bol vo veži uväznený knieža-biskup Giorgio Lichtenstein a budova slúžila ako väzenie aj v nasledujúcich storočiach. Dnes sa v nej nachádzajú expozície múzea Marta.

Mauzóleum Cesare Battistiho

Cesare Battisti sa narodil v Trente v roku 1875. Bol to vedec, novinár a politik, ktorý zasvätil svoj život spoločenskému a kultúrnemu rozvoju svojej vlasti. V roku 1911 bol Battisti zvolený do Viedenského zhromaždenia, ale po vypuknutí vojny medzi Rakúskom a Srbskom utiekol z krajiny.

Keď 23. mája 1915 Taliansko vstúpilo do vojny, Battisti sa do nej zapojil ako dobrovoľník, ale v roku 1916 ho zajali a popravili rakúske vojská. V roku 1922 bol schválený zákon o postavení národného pamätníka na jeho počesť. Mauzóleum Cesareho Battistiho sa nachádza na vrchu Doss Trento. Bolo slávnostne otvorené 26. mája 1935 za prítomnosti kráľa Vittoria Emanuela II.

Pyramídy v Segonzane

Pyramídy v Segonzane sú jedným z najznámejších geologických úkazov na svete. Tieto zvláštne vyzerajúce vrcholy sa týčia 20 metrov nad zemou. Sú pozostatkom morénových nánosov z poslednej doby ľadovej. Pyramídy sa nachádzajú vo veľkom parku, ktorý je prístupný návštevníkom, ktorí si ich môžu bližšie pozrieť prostredníctvom troch dobre označených trás. Každý chodník nadväzuje na iný a vedie na jedinečnú vyhliadkovú plošinu s výhľadom na vrcholy a horské údolie.

Zdroj foto: Unsplash